na słodko20.03.201433913
Jabłuszka zapiekane z żurawiną i orzechami
Smacznego
czytaj przepis

Wchodzi Ania i od progu mówi, że coś ładnie pachnie. Bierze moją córcię na kolana i siadamy w kuchni. Zaparzam kawę i rozkładam talerzyki. Jeszcze chwilka i już lądują na nich zapiekane jabłka z żurawiną moczoną w rumie. W środku orzechy oraz waniliowy serek. Szybko i pysznie. Bo proste jest pyszne.

Składniki: /na 3 porcje/
3 jabłka
100g żurawiny moczonej w rumie
1 serek waniliowy (ok.120g)
garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Jabłka dokładnie umyć. Przekroić u góry, tworząc z części z ogonkiem “przykrywkę”. Ostrożnie wydrążyć gniazdo nasienne. Skropić cytryną. Do środka włożyć odcedzoną żurawinę i serek waniliowy. Następnie orzechy i na sam wierzch znów porcję żurawiny i kleks serka. Delikatnie przykryć odciętą częścią i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec 20min. Podawać ciepłe z kleksem serka waniliowego lub ulubionego kremu.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
Czerwcowe migawki
serniki pieczone
Sernik waniliowy na czekoladowym spodzie
serniki na zimno
Sernik tiramisu bez pieczenia
Komentarze

13 responses to “Jabłuszka zapiekane z żurawiną i orzechami”

  1. Ola says:

    ale fajne! ja lubię jeszcze zapiekane z konfiturą malinową

  2. Marzena says:

    Sprawiłaś, że powróciły wspomnienia;-) Jak pracowałam w laboratorium chemicznym, to w suszarkach na szkło piekłyśmy właśnie tak jabłka.I zapach pieczonych owoców był wymieszany w powietrzu z ropą naftową:-))

    • Karmel says:

      Marzenka chciałabym to zobaczyć :))
      Renia u Ciebie jak zwykle dostaję ślinotoku, mniam :))
      Pozdrawiam dziewczyny!

  3. Justyna Żak says:

    świetny pomysł:)

  4. Kasia says:

    Rozkoszne jabłuszka 🙂

  5. Amber says:

    Pychota!
    Zawsze mi smakują.

  6. dawno nie robiłam, ale żeby dodać do środka serek to dla mnie coś nowego, wypróbuję

  7. Olka says:

    Pieczone jabłuszka jak malowane….:))
    aż czuję ich zapach….żurawina i rum…to musiało smakować…. :))

  8. Martha says:

    Śliczne jabłuszko! : )
    Wygląda bardzo apetycznie!

  9. Rozpłynęłam się… Babcia mi robiła takie w dzieciństwie, z tym, że gotowe polewała… koglem moglem! Pyszota <3

  10. Jabłuszka pełne snu 😛

  11. Anika says:

    W tamtym tygodniu prawie codziennie piekłam takie jabłka na podwieczorek. Z nadzieniem raz, a potem juz tylko myłam i wkładałam jabłka do piekarnika. A że odmianę jabłek miałam bardzo słodką, więc deserek był słodziutki. Pozdr A

  12. Łucja says:

    Pyszne jabłuszka 🙂 uwielbiam!

Leave a Reply

Your email address will not be published.