Wchodzi Ania i od progu mówi, że coś ładnie pachnie. Bierze moją córcię na kolana i siadamy w kuchni. Zaparzam kawę i rozkładam talerzyki. Jeszcze chwilka i już lądują na nich zapiekane jabłka z żurawiną moczoną w rumie. W środku orzechy oraz waniliowy serek. Szybko i pysznie. Bo proste jest pyszne.
Składniki: /na 3 porcje/
3 jabłka
100g żurawiny moczonej w rumie
1 serek waniliowy (ok.120g)
garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Jabłka dokładnie umyć. Przekroić u góry, tworząc z części z ogonkiem “przykrywkę”. Ostrożnie wydrążyć gniazdo nasienne. Skropić cytryną. Do środka włożyć odcedzoną żurawinę i serek waniliowy. Następnie orzechy i na sam wierzch znów porcję żurawiny i kleks serka. Delikatnie przykryć odciętą częścią i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec 20min. Podawać ciepłe z kleksem serka waniliowego lub ulubionego kremu.
ale fajne! ja lubię jeszcze zapiekane z konfiturą malinową
Sprawiłaś, że powróciły wspomnienia;-) Jak pracowałam w laboratorium chemicznym, to w suszarkach na szkło piekłyśmy właśnie tak jabłka.I zapach pieczonych owoców był wymieszany w powietrzu z ropą naftową:-))
Marzenka chciałabym to zobaczyć :))
Renia u Ciebie jak zwykle dostaję ślinotoku, mniam :))
Pozdrawiam dziewczyny!
świetny pomysł:)
Rozkoszne jabłuszka 🙂
Pychota!
Zawsze mi smakują.
dawno nie robiłam, ale żeby dodać do środka serek to dla mnie coś nowego, wypróbuję
Pieczone jabłuszka jak malowane….:))
aż czuję ich zapach….żurawina i rum…to musiało smakować…. :))
Śliczne jabłuszko! : )
Wygląda bardzo apetycznie!
Rozpłynęłam się… Babcia mi robiła takie w dzieciństwie, z tym, że gotowe polewała… koglem moglem! Pyszota <3
Jabłuszka pełne snu 😛
W tamtym tygodniu prawie codziennie piekłam takie jabłka na podwieczorek. Z nadzieniem raz, a potem juz tylko myłam i wkładałam jabłka do piekarnika. A że odmianę jabłek miałam bardzo słodką, więc deserek był słodziutki. Pozdr A
Pyszne jabłuszka 🙂 uwielbiam!