na słodko02.03.2014281336
Ciasto z jabłkami i budyniem
Smacznego
czytaj przepis

Masz coś słodkiego?
Mam.
Ciasto?
Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia.
Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…?

Składniki:
biszkopt
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa
1,5kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki brązowego cukru
krem budyniowy
2 szklanki mleka
2 łyżki kaszy manny
200g masła
2 szt budyniu śmietankowego
3 łyżki cukru
polewa
100g masła
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka 
2 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
biszkopt: żółtka jajek oddzielamy,białka ubijamy na sztywno, dosypujemy
powoli cukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy
mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą
łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy ok.
30-40 min w 170-180C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki.
masa jabłkowa:jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i
smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość
studzimy.
krem: do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy całość aż
zgęstnieje. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce
budyniu, na samym końcu cukier.
polewa: w rondelku stapiamy masło, wsypujemy kakao, cukier, dodajemy
mleko i wodę. Całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Jeśli polewa nadal
wydaje się rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy.
ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową,
następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem
budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po
tym czasie nakładamy polewę.

/przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html z moimi zmianami/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem
kulinarne podróże
Hiszpańskie kadry z “Wyspy Wiatrów”
na słodko
Tort bezowy Pavlova z kremem winogronowym
Komentarze

36 responses to “Ciasto z jabłkami i budyniem”

  1. Kasia Cukier says:

    Renatko, w Twoim wykonaniu to musi smakować pysznie 🙂

  2. W kuchni Uli says:

    a u mnie ostatnio budyniowy smak, połączenie kremu budyniowego z jabłuszkiem i biszkoptem musi być pyszne!

  3. Marcela says:

    Łał! wygląda imponująco! musiało być bardzo pracochłonne?

  4. Monika says:

    Ojojoj toż to prawdziwy raj :))

  5. Ola says:

    fajnie wygląda i prawdziwy domowy smak!

  6. Karmel says:

    Wcale się nie dziwię, że dokładeczki szybko wychodzą z blaszki 🙂 Sama też bym się nie oparła:)

  7. Marzena says:

    To ja też poproszę od razu większy kawałek!;-) A co tam…;-)

  8. Madlene P says:

    Ja też poproszę kawałek! Jak jeszcze coś zostało…:P

  9. Luka Li says:

    ależ ono musi wspaniale smakować!

  10. Kasia says:

    Jak ja lubię takie ciasta, jest i krem i owoce i polewa i pyszny biszkopt 🙂

  11. Jakkolwiek by nie piec – to Babcie zawsze robią najlepsze ciasta… Ja nawet nie staram się doścignąć mojej 🙂

    Pozdrawiam serdecznie, http://ewakuchennie.blogspot.com/

  12. Amber says:

    Pyyycha!
    Po tłustym czwartku mam ciągoty w kierunku odwyku od słodyczy,ale kusisz mnie…

  13. Martha says:

    Wygląda elegancko! : )
    Bardzo apetyczne ciasto! *.*

  14. Olka says:

    A Ty jak zwykle kusisz słodkościami…. i to takimi z babcinych przepisów- te wiadomo, że najlepsze…..:)
    Pozdtawiam!

    • Olka says:

      Oczywiście POZDRAWIAM! ( coś mi się zasepleniło…..)
      :)))

  15. kuchcikOla says:

    Uwielbiam szarlotkę z budyniem 🙂 A taki jabłkowy przekładaniec dodatkowo zyskuje na wyglądzie, pycha! 🙂

  16. Jakie piękne kosteczki, równiutkie warstwy, super ciasto.

  17. Anonimowy says:

    Dla tych którzy chcą zrobić to ciasto- garść informacji.
    1. Ciasto jest dobre, ładnie wyrośnięte, choć za słodkie- zredukuj ilość cukru przynajmniej o 1/4 szklanki. dodaj szczyptę soli do białek przed ubiciem
    2. Jabłka- zdecydowanie za dużo na ten przepis- 3 duże jabłka wystarczą.
    3. Krem budyniowy- tu najwięcej problemów. Kasza się nie ugotowała razem z budyniem i teraz jest jak piasek w kremie! Jeden budyń ugotowany w szklance wody i 10 dkg masła w zupełności wystarcza. Jeśli chesz mieć kaszę w kremie- podgotuj ją zanim dodasz budyń. Zrobiłam wszystko według przepisu wyszło za dużo- wyrzuciłam i jabłka i krem!!!
    Polewa – dodaj odrobinę aromatu rumowego lub arakowego- wedlug tego prepisu wychodzi mdła.
    Ogólnie przepis jest tylko średni- odradzam tym, którzy przychodzą tutaj nie po to, żeby się poślinić przed monitorem patrząc na zdjęcie.

    • Anonimowy says:

      Ja nie wiem co tu nie mogło wyjść … ja robiłam tak ,jak w przepisie -z tym,że biszkopt piekłam ze swojego sprawdzonego przepisu i polewe tez robiłam po swojemu ,ale krem robiłam tak jak autorka napisala i wszystko było ok 😉 Krem trzeba cały czas mieszac,wtedy wyjdzie najlepszy ,a nie wstawić i czekac az się zrobi 😉

  18. Luke Peters says:

    As a Newbie, I am continuously searching online for articles that can help me. Thank you

  19. Isaac Taylor says:

    Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  20. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  21. Simon Lewis says:

    Thank you, I’ve recently been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

  22. Hey there this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  23. Matt Welch says:

    Howdy! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published.