na słodko08.11.201340321
Ciasto madeira ze śliwkami i sokiem pomarańczowym
Smacznego
czytaj przepis

Jest przepyszne.
I kropka.
A patrzenie na innych, jak je wcinają – bezcenne.

/źródło: maggiegotuje.blogspot.com/
przepis z moimi zmianami
Składniki:
200g masła
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160g cukru muscavado
1 pomarańcza
4 jajka
100g mielonych migdałów
500g śliwek
100g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Masło utrzeć na puch, dodać cukier muscavado, miksować do rozpuszczenia
się cukru. Następnie wbijać po jajku, dodać migdały, skórkę otartą z
pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Mąkę przesiać z proszkiem i miksować
na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Umyte i wypestkowane śliwki przekroić na ćwiartki. 2/3 śliwek wrzucić do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy (24cm) lub kwadratowej foremki wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pozostałe ćwiartki śliwek.
Piec ok. 60 minut do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
Świat okiem dziecka, czyli recenzja książki Magdaleny Witkiewicz “Lilka i spółka” – wpis czytelniczy
serniki pieczone
Sernik z liczi
zapiekanki
Zapiekanka grecka
Komentarze

21 responses to “Ciasto madeira ze śliwkami i sokiem pomarańczowym”

  1. Agata says:

    Nie wątpię, że jest przepyszne 🙂 Czekolada, śliwki, pomarańcze – uwielbiam!

  2. elamorela says:

    Połączenie śliwek z czekoladą do mnie przemawia 🙂 Póki jeszcze śliwki są do zdobycia warto spróbować zrobić.

  3. Ola says:

    rzeczywiście, pycha!

  4. Elexis says:

    mmm:) pycha!

  5. Karmel says:

    wierzę, że jest pyszne! ale nie wiem, czemu ja na wieczór oglądam takie rzeczy…teraz będę buszować po szafkach, żeby czymś zaspokoić chęć na ciasto:)

  6. gin says:

    Wygląda cudnie 🙂

  7. Sosna says:

    Też bym je chętnie wcinał 😀

  8. Kaś says:

    Jak ze śliwkami to biorę w ciemno 🙂

  9. Marzena says:

    I ja biorę w ciemno:-) Wygląda super:-)

  10. Na pewno smaczne, a jak pięknie nam podano:)

  11. Amber says:

    Musi obłędnie smakować!
    Sama nazwa o tym mówi: Madeira to wyspa i wino.

  12. Ivka says:

    Kuszące ciacho!

  13. Daria says:

    Chyba gdzieś po sąsiedzku wproszę się na kawałek:)

  14. Łucja says:

    pyszne ciasto 🙂 z przyjemnością bym zjadła!

  15. Lily Jackson says:

    Pyszności 🙂

  16. Decide on a basket for someone who appreciates the finer things in life, or you deserve to celebrate with the best not only a smart choice, but also an easy choice. Extra-brut is very dry; brut is dry; extra-dry is slightly sweet and demi-sec is a sweet sparkling wine. In fact wines have become an integral part of everyday lunch and dinners in most countries with brands such as Casa Larga Bianco 1.My website champagne (Stormy)

  17. Paul Duncan says:

    Thanks for finally talking about > cfl | Sharpe Funeral Home, Inc. | Obituaries my website 12bet bonus

  18. Yvonne Ince says:

    Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  19. I like what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting! Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.

  20. Fiona Smith says:

    Thanks for any other informative website. Where else may I am getting that type of info written in such an ideal manner? I have a venture that I’m just now operating on, and I have been at the glance out for such information.

Leave a Reply

Your email address will not be published.