Kiedy piekłam swój pierwszy sernik, w życiu nie przypuszczałam, że wraz z wyjęciem go gotowego z piekarnika, rozpocznie się moja sernikowa przygoda! Zapytana w wywiadzie, czy pamiętam ten swój pierwszy sernik, bez żadnego problemu byłam w stanie przypomnieć sobie ten moment. Historia, jak wiele innych. Pierwszy sernik zrobiony z przepisu babci.
Dziś piekę serniki w przeróżnych smakach. Bawię sie tym pieczeniem, a już najbardziej lubię kroić kawałek świeżo upieczonego ciasta i częstowac kogoś, patrzeć, jak nabiera widelczykiem kawałek miękkiej masy i smakuje… Wtedy zawsze patrzę na oczy jedzącego! One mówią mi wszystko, więcej niż słowa.
Kiedy piekłam swój pierwszy sernik, w ogóle nie przypuszczałam, że to one będą głównymi bohaterami mojej książki, którą wkrótce zadebiutuję na rynku wydawniczym. Jestem przeszczęśliwa, że moja pasja do pieczenia słodkości zostawi po sobie ślad właśnie w takiej postaci!
Wam zostawiam sernik pistacjowy, który jest niezwykły pod względem smaku i konsystencji. Pistacjowo – migdałowy na podniebieniu, kremowy i lekko mazisty na łyżeczce!
Spróbujcie!
Składniki
pasta pistacjowa
150 g pistacji
30 g orzechów nerkowca
40 g cukru trzcinowego
½ łyżeczki olejku migdałowego
3 łyżki oleju
18 g wody
spód
60 g masła
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
masa serowa
500 g twarogu półtłustego
250 g serka mascarpone
120 g śmietanki 36%
4 jajka
5 – 6 łyżek cukru pudru
pasta pistacjowa
wierzch
60 g serka mascarpone
3 łyżki śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
posiekane pistacje
ziarenka granatu
Wykonanie
Pasta pistacjowa:
1. Wszystkie składniki na pastę umieścić w blenderze, zmielić na pastę.
2. Do pasty zalecane jest użycie pistacji niesolonych, jednak ja do swojego sernika użyłam solonych.
Spód:
3. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać jajko, a na końcu kakao.
4. Czekoladową masę przelać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 min w 180 C.
Masa serowa:
5. Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem, dodawać po jajku i miksować.
6. Przełożyć pastę pistacjową, zmiksować na najniższych obrotach miksera.
7. Na samym końcu wlać śmietankę i zmiksować tylko do połączenia się składników.
8. Masę przełożyć na podpieczony spód czekoladowy. Piec w 150 C przez 45 – 50 min.
Wierzch:
9. Serek mascarpone wymieszać łyżką ze śmietanką i cukrem pudrem.
10. Masę wyłożyć na sernik 10 – 12 min przed końcem pieczenia.
11. Przestudzony sernik udekorować posiekanymi pistacjami i ziarenkami granatu.
12. Smacznego!
Bardzo fajny ten serniczek i cudownie wygląda. Wspaniale że udało CI się wydać książkę mały sukces a jak cieszy:)
Uwielbiam serniki, a ten wygląda bajecznie… Ten granat bardzo ładnie się komponuje, a całość na pewno smakuje nieziemsko. 🙂
Gratuluję wydania książki 🙂
Wspaniały sernik!
Dziękuję! 🙂
Reniu, wszystkie Twoje serniki wyglądają wspaniale, ale ten jest po prostu perfekcyjny!
Reniu jesteś mistrzynią… magikiem sernikowym A ten skradl moje serce w calosci Pozdrawiam
ciekawy serniczek:-) Jestem ogromnym łakomczuchem i uwielbiam wszelkie rodzaje serników. 🙂 Pozdrawiam