Wielkanoc tuż tuż, więc i przygotowania, a przynajmniej zamysły na wielkanocne menu już w toku… W tym roku oprócz tradycyjnego, mojego ukochanego ponad wszystko sernika, nie zabraknie na naszym świątecznym stole mazurka. To nowość, jeżeli chodzi o moją osobę.
Prezentowany Wam wypiek to mój pierwszy w życiu mazurek. Inspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek w postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta.
Jestem po swojemu dumna z tego wypieku, gdyż było on, oczywiście, eksperymentem. Nie do końca byłam pewna, czy limonka i jej obecny w masie miąższ smakowo zgra się z całością. Ku mojej niepewności, wszystko wyszło smakowicie, zatem w tę Wielkanoc kolejny egzemplarz z pewnością zagości na naszym świątecznym stole!
Składniki
kruchy spód
160 g mąki pszennej tortowej
120 g zimnego masła
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
masa serowa
300 g serka typu Philadelphia
150 g serka mascarpone
2 łyżki śmietanki 30%
1 limonka (sok i miąższ bez osłonki)
3 łyżki miodu lawendowego
1/3 szklanki cukru pudru
pokruszona beza
Wykonanie
1 Zagniatamy składniki na kruchy spód. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
2. Prostokątną formę na tartę wylepiamy razem z brzegami schłodzonym ciastem. Nakluwamy je w wielu miejscach i pieczemy w 180C przez ok. 25-30 minut na złoty kolor. Spód schładzamy.
3. Serki miksujemy razem z cukrem pudrem, śmietanką i miodem lawendowym. Można także użyć zykłego miodu, jednak miód lawendowy dodaje masie ciekawego, kwiatowego posmaku, dlatego polecam własnie ten typ miodu. Następnie wyciskamy do masy sok z całej limonki oraz dodajemy wydrążony miąższ z tego owocu. Całość miksujemy i schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut.
3. Schłodzoną masę przekładamy na kruchy spód, całość wyrównujemy podłużnym nożem, dekorujemy pokruszona bezą i dodatkami wg uznania.
4. Smacznego!
u Ciebie nie mogło być inaczej, mazurek musiał mieć coś z sernika 😀 ale prezentuje się smakowicie 🙂
Jest cudny ! I naprawdę bardzo bardzo wiosenny 🙂 Limonka właśnie świetnie współgra w takich ciastach ! Nadaje taki cytrusowy, ale i egzotyczny posmak 🙂
Jakiż on piękny, wiosenny! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, zaskoczenie gości murowane :))
Przepiękny mazurek, na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu 🙂