serniki pieczone12.04.20176834
Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny!
Smacznego
czytaj przepis

Jest kwiecień 1990 roku. Wielkanoc spędzamy rodzinnie na wsi. Wiosenne słońce oświetla stary, okrągły stół, nakryty ażurową, serwetą. Wszyscy domowncy są w dobrych, świątecznych nastrojach. Dziadek wkłada śnieżnobiałą koszulę, babcia ubiera sukienkę w pastelowych kolorach, moja mama wpina w uszy duże, modne klipsy, ja muszę zmagać się z białymi kolanówkami i uważać, by ich, broń Boże, od razu nie pobrudzić! Prababcia już zajmuje swoje miejsce przy stole, siada z westchnieniem, w pomarszczonych dłoniach przesuwając niezauważalnie paciorki wysłużonego różańca. Promienie słońca coraz bardziej rozświetlają pokój, w którym zebraliśmy się na wielkonocne śniadanie. Połówki jajek mają symbolizować radość, nowe życie. Każdy z nas bierze w palce połóweczkę tego wielkanocnego pokarmu, podchodzimy do siebie i składamy dobre życzenia. Jest radośnie, dobrze, rodzinnie…

Jest kwiecień, dziewięć lat później. Wielkanocny czas jest w przyrodzie po prostu piękny. Zielono i ciepło. Wszystko budzi się do życia. W takich chwilach, zwłaszcza świątecznych, nie można myśleć, że coś złego może się zdarzyć. Siedzimy przy tym samym stole, tak samo pięknie nakrytym i zastawionym świątecznymi przysmakami. Nie ma jednak z nami już prababci. Dziadek wkłada idealnie wyprasowaną bieluteńką koszulę, babcia w kremowej bluzce i brązowej spódnicy wchodzi do pokoju z paterą wyłożoną kawałkami jej sernika. Moja mama nalewa każdemu do filiżanki aromatyczną herbatę. A ja na głos wspominam każdą naszą wspólnie spedzoną Wielkanc z dzieciństwa. Przywołuję z pamięci zabawne sytuacje, osoby, więc rozmowa wprawia nas w dobry humor. Nikt nie przeczuwa, że to ostatnie nasze wspólne wiosenne święta w tym gronie… Nikomu nawet nie przechodzi przez myśl, że następną Wielkanoc w naszym domu na wsi spędzi całkiem inna rodzina…

Życzę Wam, abyście doceniali każdą wspólną chwilę z Waszymi bliskimi, z osobami ważnymi dla Was, które nosicie w swoich sercach. Każdy czas, każda chwila niech będzie zapamiętana i dobrze przeżyta!

Dobrej Wielkanocy!

Składniki

spód

200 g herbatników

2 łyżeczki oleju winogronowego

masa

1 kg twarogu półtłustego

250 g twarogu tłustego

5 łyżek śmietanki kremówki 30%

3 jajka

4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka)

2 – 3 łyżki kremu z migdałów

4 – 5 łyżek cukru pudru lub wg własnego uznania słodkości

kilka kropel soku z cytryny

pasta migdałowa

100 g migdałów bez brązowych osłonek

2 – 3 łyżki oleju winogronowego

2 łyżki cukru pudru

wierzch

2 – 3 łyżeczki pasty pistacjowej

garść mielonych migdałów

pokruszona beza

Wykonanie

  1. Przygotowujemy krem z migdałów. Migdały umieszczamy z cukrem w blenderze, rozdrabniamy, następnie wlewamy olej i ucieramy całość na krem. Krem może mieć małe grudki.
  2. Tortownicę – 26cm – wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W blenderze umieszczamy herbatniki, rozdrabniamy na piasek, dodajemy olej i mieszamy. Rozkruszone ciasteczka przesypujemy na dno tortownicy, uklepujemy dłonią. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 15 – 20 min.
  4. Dwukrotnie zmielony twaróg miksujemy z cukrem, wbijamy po jajku. Dodajemy śmietankę, sok z cytryny, paste pistacjową i krem z migdałów. Całość miksujemy do połączenia się składników.
  5. Masę serową przekładamy na schłodzony spód.
  6. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140-150C i pieczemy przez 50 minut.
  7. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  8. Brzegi sernika smarujemy pastą pistacjową, posmarowaną część posypujemy mielonymi migdałami, aby przykleiły się do pasty. Kruszymy bezę i dekorujemy sernik.
  9. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez min.4-5h.
  10. Smacznego! Sernik jest przepyszny!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
podróże
Paryskie wakacje
serniki pieczone
Sernik daktylowiec z nutą tropikalną i whisky
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 1 – banan, borówka i liczi
Komentarze

4 responses to “Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny!”

  1. Kasia says:

    Ach, jak ja uwielbiam pistacje! To sernik stworzony dla mnie 🙂
    Reniu, wesołych świąt, zdrowia, radości i pięknej pogody! 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Kasiu!
      Dziękuję pięknie za życzenia!
      Wzajemnie, dla Ciebie również wszystkiego pięknego 🙂

  2. mlodakk says:

    Jaki śliczny ten sernik. Tak każdą chwilę trzeba doceniać

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dokładnie!
      Potem zostają nam jedynie wspomnienia…

Leave a Reply

Your email address will not be published.