na słodko27.07.201732222
Mus z mango i białej czekolady
Smacznego
czytaj przepis

Przedstawiam Wam deser, który miałam okazję przygotować pod okiem fachowca – cukiernika, w czasie kursu cukierniczego, w którym wzięłam udział w Krakowie. Przygotowany mus należało odpowiednio zaserwować i ozdobić. Mus przygotowaliśmy w cukierniczych, okrągłych foremkach z pomocą taśmy rantowej do utrzymania odpowiedniego kształtu deseru. Wybór talerza, ozdób, owocowych dekoracji był według naszej inwencji twórczej.

Składniki ( na 6 – 8 sztuk)

okrągłe biszkopty

300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

200 g białej dobrej czekolady

gładka pulpa z 1/2 mango

1,5 łyżeczki oleju winogronowego

dekoracja

owoce / pokruszone orzechy, migdały, herbatniki owsiane / pulpa z mango / czekoladowy kleks

Wykonanie

  1. Czekoladę stapiamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej olej i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  2. Mango obieramy ze skórki, blendujemy na gładką masę.
  3. Śmietankę przekładamy do misy miksera. Ubijamy.
  4. Do ubitej śmietany przekładamy stopioną czekoladę. Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
  5. Nastepnie dodajemy pulpę z mango. Całość mieszamy.
  6. Przygotowujemy foremki na mus. Najlepsze są do tego małe, okrągłe foremki rantowe. Wtedy nasz deser ma elegancki kształt. Jeżeli nie posiadamy takich foremek, mus można z powodzeniem przygotować w ładnych pucharkach. Ja podam wykonanie w foremkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie.
  7. Spód foremki wypełniam pokruszonymi  biszkoptami.
  8. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka.
  9. Tak przygotowane musy umieszczamy w lodówce na ok. 10 – 15 min. Po tym czasie pozbawiamy desery rantów. Zostają one w samej folii. Schładzamy przez kilka godzin.
  10. Mus serwujemy na dużym talerzu, dekorując owocami, pokruszonymi orzechami, migdałami lub nawet owsianymi ciasteczkami.mym końcu polewamy deser odrobiną pulpy z mango.
  11. Jako dekorację możemy przygotować czekoladową ozdobę. Kilka kostek gorzkiej czekolady stapiamy w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżeczki nabieramy trochę stopionej czekolady i rysujemy dowolne kształty na papierze do pieczenia. Papier umieszczamy w zamrażalniku na kilkanaście minut. Czekoladowy wzór sam powinien odchodzic od papieru. Taką ozdobę umieszczamy na wierzchu deserowego musu.
  12. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki
Rozmowa w Chillizet “Wszystko o sernikach”
na słodko
TORT ORZECHOWO – KAWOWY ORAZ KILKA CODZIENNOŚCI W KADRZE
na słono
Hummus ziołowy
Komentarze

2 responses to “Mus z mango i białej czekolady”

  1. Wygląda obłędnie :D.

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.