na słono26.10.20174584
Ciasteczka rozmarynowe z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i parmezanem
Smacznego
czytaj przepis

Dziś coś wytrawnego. Ten przepis wymyśliłam latem specjalnie na moje urodziny. Pomyślałam, że do podgryzania nie będę kupowała krakersów, lecz sama stworzę przepis na domowe, wytrawne ciasteczka. Urodziła się wytrawna receptura. Rodzynki, rozmaryn, parmezan i różne rodzaje orzechów. Użyłam takich, jakie akurat miałam na stanie w szufladzie “cukierniczej”. Przepis dopracowałam, gdyz za pierwszym razem ciasteczka wyszły mi zbyt kruche i łatwo sie łamały. Smakują wybornie do wina, piwa. Z deską serów wystarczają za przekąskę. Sami się przekonajcie.

 

Podpatrzone na jesiennym spacerze 🙂 Wiewiórki też coś gryzą…Może nie akurat ciasteczka rozmarynowe, ale też im smakuje 😉

 

Składniki

garść orzeszków piniowych

garść orzeszków ziemnych

2 łyżeczki suszonego rozmarynu (igiełek)

50 g parmezanu tartego

50 g zimnego masła

50 g oliwy z oliwek

1 jajko

190 g mąki pszennej tortowej

garść rodzynek

szczypta pieprzu

 

Wykonanie

  1. Orzeszki posiekać.
  2. Zetrzeć parmezan.
  3. Wszystkie składniki umieścić w robocie, mikserze lub zagnieść ręcznie.
  4. Z zagniecionego ciasta uformować kulę, owinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce.
  5. Stolnicę podsypać mąką, schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać małą szklaneczką lub foremką kółka lub po prostu odrywać kawałki ciasta, formować w palcach kulkę wielkości orzecha i spłaszczać, kłaść na papierze do pieczenia ułożonym na kratce piekarnikowej.
  6. Ciasteczka piec na złoty kolor przez ok. 20 min w 170-180C.
  7. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.2
serniki pieczone
Sernik z borówkami, limonką i białą czekoladą
Komentarze

4 responses to “Ciasteczka rozmarynowe z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i parmezanem”

  1. Kasia says:

    Tylko kobiecy umysł byłby w stanie stworzyć połączenie wytrawności rozmarynu ze słodkością rodzynek :)) Reniu, powaliłaś mnie tym przepisem, niebawem go przetestuję 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Kasiu!
      Jak najbardziej próbuj! Ciasteczka niezwykle przypadły do gustu moim gościom, a wierz mi, byli wśród nich smakosze 😉
      Przypadna i Tobie!
      Smacznego!

  2. Urszula says:

    Pięknie się prezentują !

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.