To moja nowa propozycja sernikowa. Słony sernik, który wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, podany z konfiturą żurawinową jak i na zimno. Idealnie sprawdził się również wtedy, gdy rodzinnie jedliśmy krem z pomidorów i kroiliśmy sobie kawałki tego sernika i … wrzucaliśmy do miseczki z zupą! Moim zdaniem smak jest niezwykle delikatny z wyczuwalną nutą koziego sera. Soczewica dodaje nie tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną, gdyż ciekawie wygląda w cieście.
Polecam gorąco, gdyż z pewnością zaskoczycie swoich gości tą kompozycją.
Składniki
spód
6 kopiatych łyżek bułki tartej
1 i 1/2 łyżki masła
masa serowa
400 g twarogu półtłustego
200 g serka koziego
2 jajka
1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
dodatkowo
liście szpinaku, konfitura z żurawiny
Wykonanie
Leave a Reply