serniki pieczone04.12.201736514
Sernik dla początkujących
Smacznego
czytaj przepis

Ten sernik jest najprostszy jak to tylko możliwe! Minimalna ilość składników przy zachowaniu maksimum smaku. Bez spodu, bez dodatków, jedynie z wanilią i sokiem z cytryny i pomarańczy. W małej formie, w małym kształcie, na małą paterę. A może to taki sernik, od którego zacząć naukę pieczenia tego ciasta? Taki sernik dla początkujących 🙂

Zauważyłam, że grudniowy czas mija niezwykle szybko. W przedświątecznych chwilach jesteśmy zagonieni, zapracowani, nie mamy czasu na drobne przyjemności, bo wciąż gdzieś coś trzeba załatwić. A przecież to najbardziej wyczekiwany czas w roku! Może warto dobrze zakończyć ten rok, który już za miesiąc odejdzie do przeszłości? Może warto komuś pomóc, kto jest w potrzebie? A może w codziennym pędzie przystanąć i po prostu uśmiechnąć się do kogoś? Nie lepiej tak? Może zadzwonić do kogoś, kogo głosu dawno nie słyszeliśmy? Może czasem warto!

Życzę Wam, aby ten grudniowy, pełen pięknego światła czas mijał Wam mimo wszystko spokojnie, w zimowym nastroju i świątecznej aurze.

Składniki

600 g twarogu półtłustego (twaróg nie może być zbity i suchy)

ziarenka z 1/2 laski wanilii

1/2 + 1 łyżka cukru pudru

2 jajka (najlepiej wiejskie)

1 spora łyżka śmietanki 36%

sok z 1/2 cytryny

otarta skórka z 1/3 cytryny

lukier

4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny

wierzch

pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc

 

Wykonanie

  1. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier oraz ziarenka wanilii. Miksujemy na średnich obrotach miksera.
  2. Wbijamy po jajku i miksujemy, aby składniki ładnie sie połączyły.
  3. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy otartą skórkę.
  4. Na sam koniec dodajemy śmietankę.
  5. Miksujemy jeszcze przez chwilę.
  6. Małą tortownicę (16cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Masę serową przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go w tej temp. przez 15min.
  9. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160C i w niej pieczemy przez ok.35-45 min.
  10. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  11. Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z sokiem z cytryny aż do powstania gładkiej masy lukrowej. 
  12. Gotowym lukrem dekorujemy sernik.
  13. Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami (piernikami), cukrowymi ozdobami, świeżym owocem.
  14. Najlepiej sernik smakuje schłodzony 🙂

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni
kulinarne podróże
Marokańskie cappuccino
serniki na zimno
Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu
Komentarze

4 responses to “Sernik dla początkujących”

  1. Zuza says:

    wspaniały 🙂 uwielbiam serniki 🙂

  2. mlodakk says:

    Boże jak ja lubię serniki. Wygląda przepysznie i chętnie bym zjadła kawałeczek

  3. Joasia says:

    Jestem miłośniczką serników z ubijaną pianą, ale one strasznie upadają, pomyślałam, że się przełamię i wypróbuję te bez piany z całymi jajkami:) Proszę o podpowiedź, które trzy upiec na początek – takie raczej tradycyjne? I pytanie: do sera wrzucam cukier i ile minut miksuję przed dodaniem pierwszego jajka?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Joasiu,
      tak – tez ubijaną pianą robią się wklęsłe po wystudzeniu…
      Jeżeli chodzi o to, co na początek, tak naprawdę na bazie każdego z nich można wyczarować swój sernik w zależności co do niego dodamy. Jeśli chcesz, zacznij od tych tradycyjnych, ale pobaw się spodem, dekoracją na wierzchu. 😉
      Ja zazwyczaj miksuję twaróg z cukrem aż się połączy. Wtedy wbijam jajko i analogicznie, jak masa je wchłonie, wbijam następne 😉
      Powodzenia!

Leave a Reply

Your email address will not be published.