serniki pieczone05.01.2018303518
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu
Smacznego
czytaj przepis

To taka gwiazda wśród gwiazd. Sernik waniliowy pachnący cytryną i pomarańczą z bardzo czekoladowym spodem. Do tego wykończenie z karmelu i bakalii. Wyobrażasz sobie ten smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru.

Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną…No po prostu raj!

A co nam będzie potrzebne?

Składniki

(na dużą tortownicę 26cm)

spód

200 g masła

100 g gorzkiej czekolady 70% kakao

3 jajka

3 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżki kakao

80 g mąki pszennej

masa serowa

500 g zmielonego twarogu tłustego

500 g zmielonego twarogu półtłustego

200 g serka mascarpone

4 jajka

1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki

sok z 1/2 cytryny

sok z 1/3 pomarańczy

1 laska wanilii (ziarenka)

skórka otarta z 1/2 cytryny

3/4 szklanki rodzynków

2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie)

wierzch

karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny)

orzechy laskowe

żurawina

rodzynki

Wykonanie

  1. Spód: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej.
  2. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz czekoladę. Miksujemy.
  3. Teraz czas na mąkę. Całośc miksujemy do połączenia się składników. Masa powinna byc lekka i puszysta. 
  4. Masę czekoladową przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Masa serowa: zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy mascarpone i wbijamy jajka. Miksujemy ok. 5 min na średnich obrotach. Wsypujemy cukier puder. Jeżeli masa będzie zbyt “sucha”, można dodać 2 łyżki śmietanki kremówki.
  6. Rodzynki moczymy w kilku łyżeczkach soku z pomarańczy.
  7. Do twarogu dodajemy sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę cytrynową.
  8. Z laski waniliowej wyjmujemy ziarenka i przekładamy do twarogu. Całość miksujemy.
  9. Odsączone rodzynki przekładamy do gotowej masy serowej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  10. Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem.
  11. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min.
  12. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  13. Wierzch: przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie całość polewamy karmelem. (opis przygotowania karmelu znajduje się wyżej w składnikach)
  14. Smacznego! Bedzie przepysznie!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki na zimno
Kokosowy sernik na zimno
serniki na zimno
Sernik tiramisu bez pieczenia
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.5
Komentarze

18 responses to “Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu”

  1. Joasia says:

    Gdy zobaczyłam przepis od razu wiedziałam że go upiekę, czy po dodaniu całości punktu pudru należy masę miksować czy wrzucić sok, skórkę, wanilię i dopiero włączyć mikser?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Joasiu,
      tu akurat cukier sam miksowany czy razem ze skórką i sokiem nie robi różnicy 😉
      Może krótko zmiksowac do połączenia się cukru lub juz wszystko razem 🙂
      Powodzenia!

      • Joasia says:

        Dziękuje serdecznie za porady. Zgodnie z podpowiedzią zmiksuje z cukrem pudrem, a potem wrzucę resztę składników. Jakiej firmy ser-krajanka na wagę Pani poleca? Czy podczas miksowania używa Pani miotełek do ubijania piany czy końcówki do ucierania z miksera planetarnego?

        • Renata Czelny - Kawa says:

          Do miksowania używam tylko końcówki do ucierania, miotełka do piany nie daje sobie rady z dużą ilością twarodu.
          Jeżeli chodzi o twaróg, to często kupuję twaróg ze Skały, Gazda, Twaróg Babuni (taki okrągły), z Piątnicy w tych trójkątnych opakowaniach lub z Hajnówki.

          • Joasia says:

            Dziękuję za odpowiedź. Mam w sklepie osiedlowym twaróg ze Skały więc będę bez obaw go kupowała:)

          • Renata Czelny - Kawa says:

            Śmiało!
            Choć polecam też eksperymentowanie, aby wybrać ten, który smakuje najlepiej i który nadaje najlepszą / najsmaczniejszą konsystencję sernikowi 🙂
            Pozdrawiam i życzę powodzenia! 🙂

  2. posmakujto! says:

    Wygląda znakomicie! 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  3. Marzena says:

    Cudowny serniczek kochana 🙂 zapisuje do wypróbowania 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Miło mi 🙂
      Pozdrawiam!

  4. Anonymous says:

    Przepis rewelacja,napewno zagości w moim domu, ale mam pytanie czy piecze Pani ten sernik na termoobiegu? 😉 😉 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję!
      Nie, nie na termoobiegu, opcja góra-dół z tortownicą na środkowym poziomie piekarnika.

  5. Wiesia says:

    Przepis rewelacja! !!! Napewno zagości w moim domu, mam pytanie, czy piecze Pani ten sernik na termoobiegu ? 😉 😉 😉

    • Wiesia says:

      Przepis rewelacja! !!!!! Mam już jeden super przepis na sernik z ziemniakami, ten będzie moją drugą perełką, dzisiaj upieklam jest wyśmienity, polecam, i dzięki za poradę

      • Renata Czelny - Kawa says:

        Cieszę się niezmiernie!

  6. Wygląda wspaniale! Z chęcią wypróbuje przepis bo serniki uwielbiam 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Miło mi bardzo 🙂

    • Agusto says:

      W uwielbianiu serników nie ma niczego nadzwyczajnego. Kto ich nie uwielbia, ten po prostu na uwielbianiu się nie zna 🙂 Opinię o TYM serniku pozwolę sobie przelicytować. Wygląda mega wspaniale! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.