Kuchnia mojej mamy – mała, w kształcie litery L. To tu przygotowujemy posiłki, to tu rozkładamy na stole kolorowanki, to tutaj odbywa się nauka pisania pierwszych liter, to właśnie w tym pomieszczeniu moja córka poznaje tajniki babcinej kuchni. Przysuwa do lady krzesło, wdrapuje się na nie i melduje gotowość wbijania jajka, aby samodzielnie przygotować lane kluseczki do nieśmiertelnej pomidorówki. To tu późno po północy przy kolejnej filiżance herbaty odbywają się nasze rozmowy, to tu jest serce domu.
W niedzielę mama przygotowuje dla nas pyszny, prosty obiad. Kotlety mielone. Wszyscy je lubimy. Kojarzą mi się z kuchnią babci w zestawie z ziemniaczkami puree i buraczkami. Taki polski zestaw. Nieco retro, ale taki retro, który nie wychodzi z mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie?
Składniki na 5-6 sztuk
400g karkówki
1 bułka czerstwa
1 jajko
1/4 większej cebuli
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Ale pychoooota!!! 🙂
🙂
Ja robię mielone ze zmieszanych 3 rodzajów mięs: wieprzowe, wołowe i drobiowe w równych proporcjach, natomiast bułkę moczę w mleku. reszta już, jak w Pani przepisie
Też tak można 🙂
Natomiast nie każdy bułkę mleczną dodaje do mięsa, to juz wg uznania 🙂
Pozdrawiam!
Oj pamiętam te kotlety z ogórkiem kiszonym jedzone jako 2 obiad po tym mojej mamy. 🙂
Wakacyjne, wspólne jedzenie 🙂 Tak było!
Mała pomocnica:) Takie kotleciki są bardzo pyszne na obiadek:)I obowiązkowo ogórek kiszony