To pierwszy wielkanocny przepis na zbliżające się święta. Przygotowałam ją z marką SEKO, tworząc innowacyjny przepis na potrzeby konkursu kulinarno-fotograficznego “Śledzik na każdą okazję”, w którym postanowiłam wziąć udział. Propozycja była eksperymentem smakowym i muszę przyznać, że udanym. Przystawka jest niezwykle świeża, za sprawą ogórka i limonki ożywcza dla kubków smakowych i nadająca wiosennego charakteru mojej potrawie. Serniczek został upieczony z pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, kolendry, mleczka kokosowego, kminu rzymskiego.
Składniki
serniczki 3szt
400 g twarogu półtłustego
150 g ciecierzycy ugotowanej
4 łyżki śmietanki kokosowej (gęstsza część mleczka kokosowego)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kolendry sypkiej
1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku
2 jajka
wierzch
1 płat śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO)
1 ogórek świeży
1 limonka
kawałek sera mozzarella
Wykonanie
Leave a Reply