na słodko02.06.20183190
Panna cotta z japońską herbatą matcha
Smacznego
czytaj przepis

Do tego smaku trzeba się po prostu przekonać. Jest cierpki, charakterystyczny, orientalny. Zielona, pudrowa herbata matcha, która ma wiele zastosowań. Wymaga doprawienia  słodyczą, mleczną delikatnością. Dlatego wydała mi się doskonała do przygotowania panna cotty, której kremowy smak śmietanki wspaniale połączył się z cierpką, herbacianą matchą. 

Oto jak przygotowałam deser

Składniki na 4 porcje

200g śmietanki 30%

100 ml mleka 3,2%

2 łyżeczki cukru pudru

1,5 łyżeczki herbaty matcha w pudrze

3/4 łyżki żelatyny

1/8 szklanki wody

zielony cukier / kwiaty jaśminu / perełki cukrowe

Wykonanie

1. Mleko i śmietankę umieszczamy w rondelku i stawiamy na gazie. Podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. W trakcie podgrzewania dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do połączenia się z mleczno-śmietankowym płynem.

2. Gorący rondelek zestawiamy z ognia. Po chwili dodajemy herbatę matcha i za pomocą łyżki lub małej miotełki mieszamy aż grudki herbaciane całkiem się rozpuszczą.

3. Żelatynę zalewamy wodą do spęcznienia. Po kilku minutach podgrzewamy delikatnie, cały czas mieszając. Mieszamy i chłodzimy. 

4. Przestudzoną żelatynę łączymy ze śmietanką i dokładnie mieszamy.

5. Masę przelewamy do miseczek, kokilek, przezroczystych naczynek, które umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

6. Schłodzoną panna cottę dekorujemy dowolnie – perełkami cukrowymi, jaśminem i zielonym cukrem. Naprawdę dowolnie!

7. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM
serniki pieczone
Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym
na słono
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.