Może kiedyś nadejdzie taki czas, że na dzień swoich urodzin upiekę prawdziwy tort, a nie, jak co roku, jakąś zmodyfikowaną wersję sernika. Nie to, żebym żałowała, bo sernik odwdzięcza się smakiem, ale prawdziwy tort to jest coś!
Dziś prezentuję Wam letnią wersję sernika z zeszłego roku (przepis) sernik jagodowo – lawendowy, tyle że teraz wzbogacony o jeszcze jeden aromatyczny dodatek. Do sernika przygotowałam sos na bazie konfitury dereniowej, lawendy i jeżyn. Sos jest wyjątkowy w smaku, jednak trzeba się do niego przekonać, bo nie każdemu podejdą nuty smakowe. Taki sos dla odważnych podniebień!
A jak przygotować taki sos?
Składniki
4 spore łyżki konfitury dereniowej (można także wykorzystać nalewkę, wtedy sos będzie rzadszy)
10 jeżyn
4 gałązki lawendy
miód do osłody (opcjonalnie)
Wykonanie
Piękny! 🙂 Aż szkoda zjadać 🙂
Nieprawda!
Zjadanie to najlepszy moment 😉
Piękny i smakowicie wygląda 🙂 Zdecydowanie latem może zastąpić tort 🙂
Też tak myślę 😉