inne07.08.20181950
“Lato herbatą pachnące” – japońska herbata zielona z prażonym ryżem
Smacznego
czytaj przepis

Zaczyna się letni świt. Śpię w swoim dawnym pokoju w mieszkaniu mojej mamy. W nocy gramoli mi się do łóżka moja córka. Zamiast spania następują “nocne Polaków rozmowy”.  Mamo, ten słomkowy kapelusz na ścianie był twój? Myślisz, że sowy już skończyły nocne polowanie? Mamo, napiłabym się takiej słodkiej herbaty z cytryną…

Wstaję i dreptam boso do kuchni. Za oknem budzą się ptaki. Nastawiam wodę na herbatę. Zwabiona naszymi harcami wstaje także moja mama. Parzymy herbatę. Rozkładam trzy różne filiżanki. Siadamy przy stole i rozmawiamy. Trzy pokolenia. Babcia,mama i córka. 

Do tego naparu chwilę się przekonywałam. Po pierwszym posmakowaniu było ciężko. Ale dałam mu drugą szansę. I całe szczęście. Japońska zielona herbata wzbogacona prażonym ryżem to niecodzienny napój, ale warto po niego sięgnąć i zasmakować w nutach Wschodu. Cierpka, o roślinnym posmaku, który pod koniec rozkłada się na podniebieniu właśnie prażonym ryżem. Czujemy ją zmysłem dwufazowo. I to jest ciekawe! Nazywana Popcorn Tea.

A jak przygotować taką herbatę?

1 łyżeczka herbaty

woda w temperaturze 65-80C

Herbatę zalewamy gorącą wodą o w/w temperaturze, parzymy ok. 2,5min. Ten rodzaj herbaty można parzyć kilka razy.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Tarta z kurkami, boczkiem i salami
na słodko
Na planie programu “Ewa gotuje”, czyli jeden dzień z Ewą Wachowicz
na słodko
SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.