Szarlotka ma w sobie coś jesiennego. A jej zapach przywodzi na myśl domowy mikroklimat – ciepły, bezpieczny dom z wielkim stołem w kuchni. Zapach jabłek. Szarlotka. Upiecz taką, a zobaczysz – wszyscy będą Ci wdzięczni. I koniecznie z figami! Pysznie wykorzystaj krótki sezon na te wdzięczne owoce! Zaproś bliskich do swojego stołu i …cieszcie się smakiem!
Składniki
ciasto
300 g mąki pszennej
120 g dobrego zimnego masła
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany
jabłka
1kg jabłek np. antonówek
2 figi
3 łyżki cukru
1 laska cynamonu
3-4 goździki
1/2 łyżki masła
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru kryształu
dodatkowo
bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie.
- Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką.
- 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h.
- W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierze je, pozbaw gniazd nasiennych i poszatkuj na kawałki. Następnie przełóż do garnka z grubym dnem, podsyp cukrem, wrzuć laskę cynamonu, goździki i masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną.
- Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek.
- Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj.
- Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch owoców.
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200C w opcji grzania góra-dół.
- Piecz ok. 40-60min. W połowie pieczenia zmniejsz temperaturę do 180C.
- Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
- Czujesz, jak w całym Twoim domu pachnie szarlotką?
- Zaproś bliskich do stołu i cieszcie się smakiem!
Super pomysł z figami 🙂
Prawda? 😉 Figi są niesamowitymi dodatkiem!