inne07.01.20191840
Garnki, które ułatwią Ci gotowanie
Smacznego
czytaj przepis

Dziś kilka słów o garnkach. Jakie wybrać, aby ułatwić sobie pracę w kuchni? Bo przecież bez nich nie ma mowy o satysfakcjonującym gotowaniu! Dostępny wachlarz produktów pozwala na szybkie i bezproblemowe czynności w kuchni. Poniżej kilka słów o garnkach, aby ich wybór był tym świadomym.

Gotowanie jest przyjemnością, zwłaszcza jeśli dysponujesz sprzętem, który je ułatwia. Podstawą w kuchni są rondelki, patelnie, czy duży garnek. Jedną z ciekawszych propozycji na rynku są garnki ze stali nierdzewnej. Będą służyły w Twojej kuchni przez długie lata.

Kilka słów o stali nierdzewnej

Stal nierdzewna to wszechstronny i bardzo trwały materiał wykorzystywany do produkcji garnków i patelni. Jest to stop metalu składający się z chromu, niklu i kilku innych pierwiastków. Chrom zwiększa wytrzymałość garnków i chroni je przed rdzewieniem, tworząc na powierzchni nietoksyczną ochronną warstwę tlenku chromu. Nikiel nie tylko zapobiega rdzewieniu, ale również utwardza naczynia, dzięki czemu przez długi czas można się cieszyć ich ładnym wyglądem.

Stal nierdzewna różni się zawartością chromu i niklu. Jakość garnków, ich wytrzymałość i maksymalna temperatura gotowania zależą właśnie od rodzaju użytej stali. Garnki nierdzewne posiadają zwykle oznaczenie procentowej zawartości chromu oraz niklu, np. 18/10 oznacza stop z 18% chromu i 10% niklu.

Naczynia ze stali nierdzewnej

Garnki ze stali nierdzewnej dobrze utrzymują ciepło, co sprawia, że duszone w nich potrawy zachowują swoją soczystość i aromat. Tego typu naczynia nie odkształcają się pod wpływem wysokiej temperatury, ich powierzchnia nie odpryskuje i nie ulega zarysowaniom. Można je myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Garnki nierdzewne dzięki swoim właściwościom są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Użyty w nich materiał nie wchodzi w reakcję z gotowanymi potrawami i nie wpływa na ich smak.

W wysokiej jakości garnkach nierdzewnych wykonanych z najlepszych stopów powstaje ochronna warstwa, która zapewnia ich trwałość na długi czas. Mimo to, warto zwrócić uwagę na właściwą konserwację stali nierdzewnej. Unikajmy środków do czyszczenia, które zawierają wybielacze. Używając ich możemy usunąć warstwę tlenku chromu, przez co narazimy nasze garnki na szybsze rdzewienie.

Garnki na indukcję (klik)

Garnki ze stali nierdzewnej w znakomitej większości nadają się do użytku na kuchenkach indukcyjnych. Garnek nierdzewny, podobnie jak garnek ceramiczny i inne sprzęty przeznaczone na kuchenkę indukcyjną, będzie miał na dnie specjalne oznaczenie w postaci zwojnicy. Łatwo zatem upewnić się, czy wybrany garnek jest odpowiednio przystosowany.

Niezwykle istotne są właściwości dna garnka indukcyjnego, które styka się z polem kuchenki indukcyjnej. Musi ono wykazywać właściwości ferromagnetyczne, by płyta mogła wykryć naczynie i rozpocząć podgrzewanie. Może się ono składać się z jednej lub z kilku warstw. Najwyższej jakości garnki na płytę indukcyjną posiadają dno złożone z kilku warstw (nawet sześciu), a każda z nich pełni określoną rolę.

Ferromagnetyczne dno garnków indukcyjnych powinno mieć też odpowiednią grubość. Najlepiej jeśli będzie ono miało 5-10 mm. Zbyt cienkie dno nie będzie nadawało się do dłuższego użytku. Stosunkowo szybko zacznie się deformować, przez co będzie gorzej przylegać do płyty i nierównomiernie rozprowadzać ciepło.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
Zapowiedź mojej książki “Serniki słodkie i wytrawne”
na słodko
SZARLOTKA
na słono
Chleb pszenno – żytni z otrębami i szałwią i o pewnym październikowym wieczorze
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.