Ależ się broniłam przed tym przepisem! Bo za trudny, bo za dużo tego, za dużo mycia po jej przygotowaniu, bo to przepis nie “na skróty”… Przemogłam się jednak i upiekłam pierwszy raz szarlotkę z przepisu mojej Mamy. A to już przepis legenda. Kto jadł, często wspomina, jak smakowała na podniebieniu ta wdzięczna szarlotka. Piekłam to ciasto krok po kroku według instrukcji mojej Mamy. I wyszła. Taka, jak Jej. I teraz,hmm… nie spieszno mi wrócić do moich wypróbowanych kiedyś przepisów na szarlotkę.
Do tej szarlotki należy wykorzystaj 2,5 kg szarej renety. Jabłka dosłodź tak, jak lubisz. Ja użyłam do tego cukru brązowego, który nadał im lekko karmelowego posmaku. Bez goździków, z samym tylko cynamonem i cukrem z dodatkiem wanilii.
Składniki na dużą tortownicę 26cm
Ciasto
500g mąki pszennej
5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru)
100g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche)
1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła)
dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej
Jabłka
2-5-3kg szarej renety
1 cukier waniliowy
cukier do smaku
cynamon
Wykonanie
Jabłka
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem, cynamonem i dusimy na miękki mus. Mieszamy od czasu do czasu, aby jabłka nam się nie przypaliły.
Ciasto
Niby proste, bo ciasto kruche, ale moja mama robi to trochę inaczej. Spróbowałam i …chyba nie będę już niczego zmieniała, bo faktycznie wychodzi super. Tak więc nie poszłam na skróty i nie zagniatałam wszystkiego razem, tylko według poniższego:
1. Żółtka zmiksuj z cukrami na puch.
2. W osobnej misce/naczyniu szerokim posiekaj masło z mąką na taką kruszonkę.
3. Gdy masa żółtkowa jest pulchna, porcjami dodawaj mączną kruszonkę, proszek, ocet i miksuj.
4. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką.
5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3.
6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza.
7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową.
8. Na jabłka wyłóż pianę z białek.
9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę.
10. Piecz przez 1h i 45min – 2h w 170-180C w opcji grzania góra-dół, od połowy pieczenia przykryj folią aluminiową górę ciasta, aby się nie spiekła.
Szarlotka wyśmienicie smakuje z kleksem bitej śmietany lub oprószona cukrem pudrem.
Jedz i ciesz się smakiem, bo to raj dla podniebienia!
Szarlotka przepyszna! Ale czas pieczenia wydał mi się za długi.. no i był gotowa po 50 minutach, dluzej i by się przypaliła, mogę prosić o sprawdzenie,czy to błąd w przepisie
Patrycjo!
Czas pieczenia trzeba dopasować do swojego piekarnika, do wielkości blaszki.
Ja piekę długo i pod koniec przykrywam górę folią.
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂