na słodko14.04.201911210
Wielkanocny mazurek z bakaliami, morelową konfiturą i czekoladą
Smacznego
czytaj przepis

To propozycja niezwykle świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Jest to przepis rodzinny. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Ja już wpisałam je w swój zestaw przepisów świątecznych. Ciasto nie wymaga wielu przygotowań. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat upiec dzień wcześniej.  Warstwy muszą się ze sobą przegryźć, aby mazurek smakował. Ręczę, że smak zaintryguje Was i Waszych gości. To jak? Będzie się pysznił na Waszym stole? 

Składniki na prostokątną klasyczną blaszkę

ciasto

250 g mąki pszennej

130-140 g dobrego masła

50 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu jabłkowego

2 jajka

nadzienie

1 słoiczek konfitury morelowej

garść migdałów

garść orzechów włoskich

garść nerkowców

garść orzechów laskowych

garść rodzynek, żurawiny, suszonej moreli moczonych w alkoholu

polewa czekoladowa

150 g czekolady 70% kakao

2-3 łyżeczki śmietanki 30%

1,5 łyżeczki cukru pudru 

1 łyżeczka masła

2 łyżeczki mleka

Wykonanie

Ciasto

Żółtka oddzielamy od białek, wsypujemy cukier puder, ubijamy mikserem na puszysty kogel-mogel. Osobno w płaskim naczyniu siekamy masło z mąką, proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy żółtkowej. Na sam koniec wlewamy ocet jabłkowy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię  i odkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkujemy ciasto na kształt formy. Pieczemy w 180C na złoty kolor. /Ciasto można upiec dzień wcześniej przed przygotowaniem nadzienia./

Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą morelową. Na warstwę konfitury wykładamy posiekane orzechy i odsączone z alkoholu bakalie, morele musimy posiekać na drobne kawałki. Całość lekko dociskamy. 

W rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej pozostałe składniki, cały czas mieszając. Lekko ciepłą masę wylewamy na warstwę orzechów i bakalii. Odstawiamy do zastygnięcia. 

Słodkiej Wielkanocy!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki na zimno
Kokosowy sernik na zimno
na słono
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM
restauracje
Letnia kolacja w Pesto Ristorante na krakowskim Kazimierzu
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.