SERNIK, SERNIK…
CZY WAM JESIENIĄ TEŻ TAK SMAKUJE? TEN BARDZIEJ PRZYPOMINA WCZESNE LATO, GDYŻ MA W SOBIE SMAKI TRUSKAWKI I RÓŻY. TAKIE POŁĄCZENIE NADAJE MU BARDZO CIEKAWY SMAK.
ZACHĘCAM!
Co jest potrzebne?
spód
100g ciemnych herbatników
5-6 łyżek topionego masła
masa serowa
800 g mielonego twarogu półtłustego
2 – łyżki śmietanki 36%
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
3 łyżeczki soku z cytryny
mus truskawkowo – różany
6 -8 dużych truskawek świeżych lub mrożonych
1 cukier waniliowy
4 łyżeczki konfitury różanej
Wykonanie
Herbatniki blendujemy na drobny piasek, łączymy ze stopionym masłem, wykładamy do tortownicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy dno i tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Twaróg miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny, cukrem i mascarpone. Wbijamy po jajku. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników.
Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie i zasypujemy cukrem waniliowym. Na małym gazie podgrzewamy, rozdrabniając widelcem owoce. Powinny puścić sok. Gdy truskawki będą już przypominać mus, można dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy i wykładamy na schłodzony czekoladowy spód.
Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik piekłam bez termoobiegu.
Upieczony sernik schładzamy w uchylonym piekarniku, aby szybko nie opadł.
I gotowy!
Leave a Reply