Jesienią niezwykle cenię sobie zapiekanki lub jednogarnkowe dania. Zawsze w tym czasie przyrządzam coś w stylu curry, chili con carne czy właśnie wymyślam jakiś rodzaj zapiekanki. Ten prezentowany Wam dziś przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie spodziewałam się, że połączenie tych jakże prostych smaków sprawi, że z piekarnika wyjedzie mi iście pyszna potrawa!
A co jest potrzebne do zapiekanki?
dla 4 -5 osób
Składniki
1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie
100 g boczku pokrojonego w plasterki
100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo
50 g sera żółtego
niewielka ilość tartego parmezanu
sos beszamelowy
80 g masła / 2 łyżki mąki pszennej / spora szczypta gałki muszkatołowej / 1 szklanka mleka
sos śmietankowo – jajeczny
2 jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano
Wykonanie
Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry.
Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera. Na serze układamy boczek. Teraz kolej na następną część ziemniaków, pieczarek, makaronu i boczku. Warstwę wierzchnią wykańczamy porwanymi plastrami sera żółtego.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podprażamy, zalewamy mlekiem i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos powinien mieć plynną konsystencję. W przypadku, gdy sos zgęstnieje, dodaj więcej mleka. Na sam koniec wsyp startą gałkę muszkatołową. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki, powinien spłynąć do dolnych składników.
Przygotowujemy sos jajeczny. Jajka rozbełtaj w garnuszku, dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Możesz dodać też swoich ulubionych ziół. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki.
Na sam koniec zapiekankę można posypać tartym parmezanem.
Zamknij garnek i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 220C. Piecz zapiekankę przez 30 min. Po tym czasie zdejmij z garnka pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu.
Zaproś bliskich do stołu i częstuj!
Ostatnie ciepłe dni października pozwoliły nam na pewnie ostatni posiłek na świeżym powietrzu. Niedzielny obiad zjedliśmy więc w Chez Nicolas przy ul. Lwowskiej w Krakowie. Specjalnie dla nas właściciel wystawił stolik na zewnątrz i zaproponował tzw. menu w ciemno. To była prawdziwa kulinarna niespodzianka. W trakcie menu degustacyjnego mieliśmy okazję spróbować pięciu dań, które okazały się wariacją tak wielu wspaniale połączonych smaków, że moje podniebienie wprost oszalało!
Poniżej zdjęcie deseru – kremu angielskiego z pieprzem seczuańskim, limonką i świeżym grejpfrutem. Mistrzostwo!
Nasza dziewczynka – fanka pasty z sosem pomidorowym dostała taką jego prześlicznie skomponowaną wersję.
Obłędnie wygląda ta zapiekanka chyba mam już pomysł na obiad.
Cieszę się! Dziękuję 🙂
Niech przypadkiem ktoś nie pomyśli, że to danie jest daniem jednogarnkowym. Jest prze-mega-dużo-garnkowym 😎 Oby wyszło smaczne.