na słodko16.12.202145240
TORT ORZECHOWO – KAWOWY ORAZ KILKA CODZIENNOŚCI W KADRZE
Smacznego
czytaj przepis

Grudzień. Ostatni miesiąc 2021 roku. Za oknem krótki dzień. Ale chwytam go w kadrze. Robię to prawie codziennie. Wycinki rzeczywistości układam w fotograficznych katalogach. Kiedyś przypomną się.

A dla podniebienia coś świątecznego. Tort z orzechami, pachnący kawą, cynamonem i migdałem. Bardzo świąteczny.

Co jest potrzebne?

BISZKOPT
9 jajek
9 łyżek cukru pudru
9 łyżek mąki pszennej
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli

KREM
750 g serka mascarpone
200 g masła orzechowego
1 kubek śmietanki kremówki 36%
ziarenka z 1/2 laski wanilii
50 g orzechów laskowych drobno posiekanych
1/2 szklanki cukru pudru
odrobina soku z cytryny

PONCZ
2 filiżanki mocnej kawy
kilka kropel likieru amaretto opcjonalnie można użyc olejku migdałowego

DODATKOWO
1 słoiczek konfitury morelowej

2 łyżeczki cynamonu

DEKORACJA
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
kilka orzechów w czekoladzie
płatki migdałowe


Wykonanie

BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek. Przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. W takcie ubijania białek wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po żółtku, zmniejszając moc miksowania na średnią. Na sam koniec po łyżce dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami i miksujemy na najniższych obrotach.
Ciasto przekładamy do 3 tortownic 26cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w 170C ok. 35-40minut.

KREM

Schłodzony serek mascarpone miksujemy z cukrem i śmietanką. Dodajemy wanilię, cytrynę, masło orzechowe. Wsypujemy drobno posiekane orzeszki laskowe. Mieszamy do połączenia się składników.

PRZEŁOŻENIE

Przestudzone blaty biszkoptowe ponczujemy kawą z amaretto. Wierzch blatu smarujemy połową słoiczka konfitury owocowej. Następnie wykładamy 1/3 i 3 łyżki kremu na blat, smarujemy, posypujemy krem 1 łyżeczką cynamonu i przykładamy drugim naponczowanym kawą blatem. Wykładamy konfiturę, kolejną porcję kremu (1/3 i 3 łyżki), smarujemy i posypujemy łyżeczką cynamonu.
Przykrywamy ostatnim blatem. Resztą kremu smarujemy boki tortu.
Całość obsypujemy zmielonymi orzechami laskowymi.
Dekorujemy.
Gotowe!

A to listopadowe i grudniowe moje codzienności.

Niedzielne śniadania

Uwielbiam wschody, zachody słońca. Kocham łapać cienie.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Kluseczki leniwe czyli szybki obiad
serniki na zimno
Kokosowy sernik na zimno
na słodko
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.