na słono24.05.201613428
Stek z tuńczyka i sałatka z rukolą, kaszą kuskus, awokado, orzechami i sokiem z granatu
Smacznego
czytaj przepis

 

Dziś bardzo prosta, ale jakże wykwintna propozycja. Danie pasuje zarówno na wiosenny obiad lub odświętną kolację.
Tuńczyk wymaga minimum. W sałatce przewijają się różne akcenty smakowe, zaś połączenie tych dań zapewnia fantastyczne doznania na naszym podniebieniu. Próbujcie!

 

 

 

 

Składniki
300g świeżego tuńczyka
5 łyżeczek oliwy z oliwek
sól, pieprz
garść rukoli
1 jajko
100g kaszy kuskus
1/2 pomidora
1/2 awokado
ser pleśniowy srebrzysty
orzechy włoskie
oliwa z oliwek
sok z 1/2 granatu
1/2 cytryny
Wykonanie: rybę umyć, osuszyć, z obu stron natrzeć mocno oliwą z oliwek, solą i pieprzem (dość sporo). Odstawić na 15min w temperaturze pokojowej.
W małej miseczce umieścić kaszę kuskus i zalać wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu. Posolić lekko po przestudzeniu. Do salaterki przełożyć rukolę, następnie kuskus, dodać kawałki obranego awokado, plasterki pomidora i sera pleśniowego. Na sam koniec dodać kilka orzechów laskowych. Sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy i skropić sokiem z połowy granatu.
Tuńczyka przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć po 3minuty z każdej strony, nie dodając już żadnego tłuszczu. Rybę podawać z sałatką, całe danie lekko skropić sokiem z cytryny i raz jeszcze całość oprószyć pieprzem.
To jest pyszne!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Wielkanocna przystawka śledziowa – serniczek z ciecierzycy ze śledzikiem, świeżym ogórkiem i limonką
na słono
Fritatta z szynką i warzywami
sałatki
Sałatka z ziemniaków, jabłek, kaszanki i rozmarynu
Komentarze

8 responses to “Stek z tuńczyka i sałatka z rukolą, kaszą kuskus, awokado, orzechami i sokiem z granatu”

  1. gin says:

    Poezja smaku!
    Stek z tuńczyka jadłam we Włoszech, do dzisiaj pamiętam ten smak… 🙂

  2. Ola says:

    Całkiem niedawno jadłam pierwszy raz w życiu 🙂

  3. Natalia K says:

    Ale uczta… Przepyszna słowem:)
    Kochana, pięknego długiego weekendu:)

  4. Kasia says:

    Tuńczyk jest pyszny, a jako stek to już w ogóle 🙂
    Ta sałatka wygląda genialnie!

  5. Monika says:

    Na widok sałatki ślinianki zaczęły pracować:))

  6. Kraina Sosny says:

    Uwielbiam steki z tuńczyka, chociaż tak dawno ich nie jadłem ;D

  7. czysty obled dla podniebienia 😀

  8. Anulla says:

    pyszny i zdrowy posiłek 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.