na słodko18.03.201692513
Drożdżowe racuchy z jabłkami, ricottą i skórką cytrynową
Smacznego
czytaj przepis
Gdzie jest nasz czas?
Kołowrotek – dom,praca dom. Ten życiowy rytuał wyznacza nam porządek każdego dnia.
W przededniu wiosny jesteśmy zmęczeni, przemęczeni, zmordowani zimowym czasem bez słońca.
I wciąż jest coś do zrobienia, coś do załatwienia. Coś zapisane na kartce wyrwanej z notesu, coś, co jest pilne, ważne, na już, na wczoraj. Ciągły pęd.
Zauważyłam, że im więcej rzeczy muszę załatwić, tym lepiej się organizuję. Ameryki tym stwierdzeniem nie odkrywam, choć to tak naprawdę “moja Ameryka”, gdyż wciąż pracuję nad swoją lepszą samoorganizacją. Rokuję.
Niedawno zdziwiło mnie pytanie mojej znajomej: “I kiedy ty masz jeszcze czas, żeby gotować?” Wiem, lepiej coś zamówić, pojechać do restauracji. I z głowy! Mnie jednak gotowanie odpręża. To rodzaj miłej pracy, choć nadal pracy. Do minimum staram się ograniczać to, co kradnie mój czas bezproduktywnie. Wyeliminowałam telewizor i to był strzał w dziesiątkę! 
Zawsze jednak pilnuję tej chwili tylko dla mnie. To ona mnie regeneruje do dalszych działań. To może być cokolwiek, co poprawia mi nastrój, wycisza, uspokaja, daje nowy impuls, nową, świeżą myśl do działania. Bo przecież trzeba umieć “znaleźć czas na wąchanie róż”.
 

Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku.
Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości. 
Można je jeść polane jogurtem lub miodem.
Są przepyszne!

Składniki: 
2 jabłka
250g mleka
2 jajka
100g serka ricotta
50g cukru
50g oleju + do smażenia
30g świeżych drożdży
300g mąki pszennej
szczypta soli
skórka starta z 1/2 cytryny
Wykonanie: w miseczce przygotować zaczyn: drożdże zasypać cukrem i dodać 1/3 potrzebnego nam mleka oraz 1 łyżkę mąki. Jabłka obrać ze skórki, rozdrobnić w blenderze. Mleko, jajka, cukier, serek, olej, mąkę, sól dodać do zaczynu i zmiksować. Dodać rozdrobnione jabłka i wymieszać. Naczynie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20minut. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Brownie z kremem śmietankowym i owocami letnimi
na słodko
Ciasto mocno czekoladowe z truskawkami
na słono
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą
Komentarze

13 responses to “Drożdżowe racuchy z jabłkami, ricottą i skórką cytrynową”

  1. Kasia says:

    Tak słodko wyglądają, w dodatku są ze skórką cytrynową, mniam! 🙂

  2. Natalia K says:

    Mnie też czas pędzi jak szalony. Już za tydzień Wielkanoc.
    A racuchy zjem z miłą chęcią:)
    Wyglądają niebiańsko:)
    ściskam kochana

  3. Drożdżowe? Wyglądają świetnie 🙂

  4. Wspaniale wyglądają. Dobry przepis i pięknie je zrobiłaś. Chciałabym choćby jednego, no może dwa wziąć dla siebie 🙂
    A co do braku czasu, to ja też tak odczuwam. A że pitraszenie w kuchni odpręża to fakt. Nawet przy mojej migrenie, wolę zabrać się za np. pieczenie niż siedzieć i czekać, kiedy ból minie 🙂

  5. Karmel says:

    Jak pięknie się prezentują! Pyszne:)

  6. Kraina Sosny says:

    Wyszły idealne :>

  7. Marzena says:

    Renula, i z biegiem lat ten czas zasuwa coraz szybciej 😉 A racuszki boskie, mam ślinotok. Muszę pokombinować z bezglutenową mąką 🙂

  8. Asia W says:

    Smakowita porcja racuchów 🙂

  9. Anika says:

    Bardzo apetyczne te racuszki! Wesołych Świąt! 🙂

  10. You have mentioned very interesting details ! ps decent site. “Ask me no questions, and I’ll tell you no fibs.” by Oliver Goldsmith.

  11. Liam Glover says:

    An additional step to improve YouTube views is to build a thumbnail on your movie. A thumbnail is actually a bio that best symbolizes your online video. It might be a perception, textual content or a iced part of your own personal video. You could have picking out building a thumbnail if you are an00 companion of Youtube . com. It is possible to customize the look so that you have the ability of creating one. Otherwise an associate of Metacafe, the site can auto-generate 3 thumbnail options for you to choose from. Make sure your thumbnails drop some pounds to easily capture the interest of tv audiences whether in Vimeo of in the major search engines.

  12. Joseph Lyman says:

    What could be the differenbce from your bootleg movie plus a PSP legal download. Furthermore, Stanza is designed for free in the i Tunes Store.

  13. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Many thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published.