Skrzynka na listy.
Wyciągam dużą kopertę.
Zapach już oznajmia przybycie cudownego dodatku do słodkości.
Wanilia.
No oprzeć się nie mogę!
I kiedy patrzę na fantazyjne kształty tych aromatycznych laseczek, w mojej głowie już powstają nowe wizje smakowitości…
Kiedy napisałam
Edith, że ciasto z jej przepisu wyszło mi przepyszne, odpisała: “Aaaale fajnie!!!(…)”
A pewnie! Bo ciasto jest rewelacyjne!
Miękkie, wilgotne i ciekawe w smaku. A wszystko za sprawą oliwy z oliwek.
O marchewce nie wspomnę, bo bez niej ciasto nie było tym, czym było…
Kawałkiem słodkiego nieba w gębie.
Robione już trzy razy znika za szybko.
Kolorem pasuje do obecnej pory roku, do kawy czy herbaty, mleka, czy kakao…;)
Dla jadka i niejadka.
Cud, miód, pyszności!
Składniki:
- 330 g mąki pszennej
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżki sody
- 180 g cukru muscovado
- 4 jajka
- 250 ml oliwy z oliwek
- skóra z 1 pomarańczy
- skórka z 1 cytryny
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g orzechów włoskich
wierzch:
- 2 łyżki serka twarogowego
- 2 łyżeczki miodu
- kropla soku z cytryny
- garść mielonych migdałów
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir i cynamon. Jajka delikatnie ubijamy oddzielnie, dodając skórki z cytrusów. Łączymy z suchymi składnikami, dodajemy oliwę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy marchewkę i orzechy.
Ciasto przelewamy na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy 22cm. Pieczemy ok. 60min. w 170C do “suchego patyczka”.
Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu przygotowaną masa serkową. Ozdabiamy mielonymi migdałami.
Wygląda pieknie. Zazdroszcze, mnie marchewkowe nigdy nie wyszło. 🙂
Marchewkowego nigdy nie robiłam, choć zawsze podziwiam:-) Twoja jak zwykle cudne i apetyczne:-)
Następnym razem prosze zostawić kawałeczek dla mnie :). wyglądna mega smacznie z tym serkiem na górze!
I takie było!;) Zostawię, promise! 😉
Uwielbiam! A dawno nie jadłam, chyba z rok!:)
Jadłam kiedyś w kawiarni, ale nie przypadło mi do gustu, muszę się przezwyciężyć i zrobić takie domowe-na pewno jest o niebo lepsze:)
życie & podróże
gotowanie
Na pewno! 😉
Witam, wyróżniłem Twój blog w programie Liebster Blog. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy 🙂
http://kuchenneigraszki.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Moi domownicy też lubią takie ciasto, smaczne:)
Puszyste i mięciutkie!
Marchewkowe cudo.
marchewkowe to dla mnie najbardziej uzależniające ciasto
Cud miód i orzeszki 🙂 Ja właśnie zamówiłam mnóstwo wanilii to może zrobię to ciasto 🙂 Przymierzam się do marchewkowego już od dawna… 🙂
Kochana, jak będziesz je robiła to daj znać – wproszę się na kawkę 🙂
Thanks for sharing your thoughts on m88a. Regardsmy web site :: m88bc
It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!
Right here is the right blog for anybody who hopes to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that has been written about for ages.Great stuff, just excellent!
You have remarked very interesting points! ps nice web site.
Your mode of describing everything in this piece of writing is genuinely nice, all be able to simply understand it, Thanks a lot.
Great blog you have here but I was wanting to know if you knew of any message boards that cover the same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!