na słodko21.11.201244218
Ciasto marchewkowe
Smacznego
czytaj przepis
Skrzynka na listy. 
Wyciągam dużą kopertę. 
Zapach już oznajmia przybycie cudownego dodatku do słodkości.
Wanilia.
No oprzeć się nie mogę!
I kiedy patrzę na fantazyjne kształty tych aromatycznych laseczek, w mojej głowie już powstają  nowe wizje smakowitości…
Kiedy napisałam Edith, że ciasto z jej przepisu wyszło mi przepyszne, odpisała: “Aaaale fajnie!!!(…)”
A pewnie! Bo ciasto jest rewelacyjne!
Miękkie, wilgotne i  ciekawe w smaku. A wszystko za sprawą oliwy z oliwek.
O marchewce nie wspomnę, bo bez niej ciasto nie było tym, czym było…
Kawałkiem słodkiego nieba w gębie.
Robione już trzy razy znika za szybko.
Kolorem pasuje do obecnej pory roku, do kawy czy herbaty, mleka, czy kakao…;)
Dla jadka i niejadka.
Cud, miód, pyszności!

Składniki:
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżki sody
  • 180 g cukru muscovado
  • 4 jajka
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • skóra z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 cytryny
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g orzechów włoskich
wierzch:
  • 2 łyżki serka twarogowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • kropla soku z cytryny 
  • garść mielonych migdałów
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir i cynamon. Jajka delikatnie ubijamy oddzielnie, dodając skórki z cytrusów. Łączymy z suchymi składnikami, dodajemy oliwę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy marchewkę i orzechy.
Ciasto przelewamy na wysmarowanej tłuszczem  i wyłożonej papierem formy 22cm. Pieczemy ok. 60min. w 170C do “suchego patyczka”.

Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu przygotowaną masa serkową. Ozdabiamy mielonymi migdałami.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
“Mamo, tato, jest mi z wami tak dobrze!”…czyli piękna niedziela w Lanckoronie – post mniej kulinarny
na słono
Curry z kurczaka z kurkami i fasolką szparagową
na słodko
Tort pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową
Komentarze

18 responses to “Ciasto marchewkowe”

  1. Wygląda pieknie. Zazdroszcze, mnie marchewkowe nigdy nie wyszło. 🙂

  2. Marzena says:

    Marchewkowego nigdy nie robiłam, choć zawsze podziwiam:-) Twoja jak zwykle cudne i apetyczne:-)

  3. Edyta_ K says:

    Następnym razem prosze zostawić kawałeczek dla mnie :). wyglądna mega smacznie z tym serkiem na górze!

  4. Elexis says:

    Uwielbiam! A dawno nie jadłam, chyba z rok!:)

  5. Ola says:

    Jadłam kiedyś w kawiarni, ale nie przypadło mi do gustu, muszę się przezwyciężyć i zrobić takie domowe-na pewno jest o niebo lepsze:)
    życie & podróże
    gotowanie

  6. Bartosz W says:

    Witam, wyróżniłem Twój blog w programie Liebster Blog. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy 🙂
    http://kuchenneigraszki.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

  7. Moi domownicy też lubią takie ciasto, smaczne:)

  8. Amber says:

    Puszyste i mięciutkie!
    Marchewkowe cudo.

  9. Ola says:

    marchewkowe to dla mnie najbardziej uzależniające ciasto

  10. Kasia Cukier says:

    Cud miód i orzeszki 🙂 Ja właśnie zamówiłam mnóstwo wanilii to może zrobię to ciasto 🙂 Przymierzam się do marchewkowego już od dawna… 🙂
    Kochana, jak będziesz je robiła to daj znać – wproszę się na kawkę 🙂

  11. Thanks for sharing your thoughts on m88a. Regardsmy web site :: m88bc

  12. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

  13. Joanne Mills says:

    Right here is the right blog for anybody who hopes to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that has been written about for ages.Great stuff, just excellent!

  14. Wanda Blake says:

    You have remarked very interesting points! ps nice web site.

  15. Simon Paige says:

    Your mode of describing everything in this piece of writing is genuinely nice, all be able to simply understand it, Thanks a lot.

  16. Megan Glover says:

    Great blog you have here but I was wanting to know if you knew of any message boards that cover the same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.