na słodko10.12.201253320
Apple brownie z pistacjami
Smacznego
czytaj przepis
To połączenie pysznej czekolady, z przepysznymi jabłkami Golden Delicious oraz pistacjami.
Zwarte, ciężkie, bardzo aromatyczne.
Taki zimowe.
Do cynamonowej lub imbirowej herbaty.
Dokładnie takiej, jaką podarowała mi moja Mikołajka – dobra dusza.
Choć w tym roku  moje wszystkie Mikołaje spisały się co do herbacianego asortymentu…;)

 

 

 

Składniki:
150g gorzkiej dobrej czekolady 70% kakao
200g masła
4 jajka
200g brązowego cukru
35g kakao
160g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jabłka
100g pistacji
1 łyżeczka cynamonu
żurawina do dekoracji
Wykonanie:
Masło stopić z czekoladą w rondelku, razem z cukrem i kakao. Jajka ubić mikserem, dodać do masy czekoladowej, delikatnie i dokładnie połączyć. Teraz czas na mąkę i sodę. Dodać do masy i wymieszać.
Ćwiartkę jabłka pokroić na drobne kawałki, podobnie pistacje, dodać do masy.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem tortownicy 22cm i piec w 170C 50min.

Jabłka pokroić w grubą kostkę, przełożyć na patelnię, posypać cynamonem i brązowym cukrem, podsmażyć chwilkę do zrumienienia się. Jabłka przełożyć na ciasto w ostatnich minutach pieczenia, posypać rozdrobnionymi pistacjami i żurawiną.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
sałatki
Sałatka z buraczków z kozim serem i chrzanem oraz zasłyszane w sklepie
na słono
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone
serniki na zimno
Serniczek na zimno z kremem arachidowym, ciasteczkami i owocami
Komentarze

20 responses to “Apple brownie z pistacjami”

  1. Elexis says:

    Szalejesz Kochana:) Cudne ciacho:)

  2. Magda says:

    Ależ ono genialnie wygląda 🙂 Uwielbiam pistacje! Ciekawa jestem ciasta z ich dodatkiem 🙂

  3. Karmel says:

    wygląda mega kusząco, w sam raz na taki zimowy wieczór! pycha:)

  4. Marzena says:

    Takie czekoladowe, whmm… pycha:-)

  5. Capacitier says:

    Ojej, świetne musi być! 🙂

  6. Kasia Cukier says:

    Renatko, powinnaś zostać cukiernikiem! 🙂

  7. Amber says:

    Smakowitości!
    Gdyby tylko można było sięgnąć po kawałek…

  8. Marta says:

    ale pysznie wygląda teraz do popołudniowej kawy przydałby mi się kawałek 🙂

  9. Julia ♥ says:

    musi być pyszne… przypomniał mi się przez to ciasto problem z "Murzynkiem" na kartkówce 😉

    i jeszcze nominacja ode mnie do Liebster Award. Szczegóły tu —> mala-cukierniczka.blogspot.com
    🙂

  10. Ivka says:

    Bardzo kusisz tym ciastem, ciężkie i czekoladowe- takie jak lubię 🙂

  11. veronika says:

    czemu nie jesteś moją sąsiadką? taki dzisiaj miałam apetyt na czekoladowe ciacho, że zjadłam całe opakowanie milka sticks:) to było złe 🙂

  12. Veronico, też żałuję!A co do milka sticks…eee tam;)

  13. Aga says:

    Boskie. Takim to się w raju z całą pewnością zajadają! Przybranie z jabłek i orzechów wypada bombowo! całuję.

  14. I have to voice my admiration for your kindness for people that need help with in this topic. Your special dedication to passing the solution throughout appeared to be exceedingly interesting and has consistently empowered people much like me to achieve their goals. Your own invaluable tips and hints entails this much to me and somewhat more to my office colleagues. With thanks; from everyone of us.

  15. Neil Harris says:

    I blog quite often and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest. I will bookmark your website and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  16. Una Welch says:

    Awsome blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also

  17. Emma Brown says:

    Yes! Finally something about ebsco host.

Leave a Reply

Your email address will not be published.