Postanowiłam, że upiekę sernik z ricottą. Po raz pierwszy. Zawsze zastanawiałam się, jaką konsystencję i smak nada serownikowi serek ricotta. Nie zawiodłam się. Sernik jest lekki jak puch, moja mama przyrównała go do lodów. Dzięki startej skórce z cytryny i pomarańczy, ciasto ma ciepły, słodki, cytrusowy aromat. Świetne! A spód do sernika to już inna, pyszna bajka, którą sama sobie wymyśliłam!
Składniki:
500g serka ricotta
200g sera twarogowego
skórka z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
spód:
100g herbatników
50g orzechów laskowych
2 łyżeczki rumu
5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey
Wykonanie:
Spód: ciasteczka z orzechami rozdrobnić w blenderze. Dodać rumu i naparu z herbaty. Wymieszać. Mieszanka herbatnikowa powinna być dobrze wilgotna.Taką masą przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam małej, 18-centymetrowej).
Masa serowa: ricottę utrzeć z serem twarogowym oraz żółtkami, esencją i cukrem pudrem. Dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Na sam koniec dosypać mąkę ziemniaczaną. Ja do masy dodałam także kilka łyżeczek herbaty Earl Grey. Białka ubić osobno, delikatnie połączyć z masą za pomocą drewnianej szpatułki. Masę serową przełożyć do tortownicy.
Sernik wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika, zaraz do włożeniu zmniejszyć temp. do 170C i piec 1h15min.
Renia Twoje serniki są mega apetyczne! Aż ślinka cieknie:)
Wesołych Świąt Kochana, wszystkiego dobrego!
Bardzo Ci dziękuję! Wzajemnie, Karmelowej, wesołych!
ja z ricotty bardzo lubię, taki kremowy
ten spód rewelacja! całość wygląda pysznie!
i jak tu nie zgrzeszyć:)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt!
Reniu, spód faktycznie rewelacyjny:-) Wykorzystam i upieką Twój serniczek już wkrótce:-))
Niebo w gębie! Szczęśliwego nowego roku i samych udanych wypieków!
Excellent weblog right here! Also your website lots up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate link to your host? I want my website loaded up as fast as yours lol