Rozgrzewająca, sycąca, bardzo aromatyczna.
Z grzankami, chrupiącym pieczywem, doskonała teraz, zimą.
Niby prosta, ale z połączeniem ciekawych składników, staje się niebanalną.
Składniki:
2 puszki kukurydzy
4 ziemniaki
2 marchewki
400g mleczka kokosowego
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cukru brązowego
3skrzydełka z kurczaka
Wykonanie:
Na skrzydełkach ugotować bulion w ok. 2 litrach wody. Skrzydełka usunąć,
dodać marchew, ziemniaki, ugotować do miękkości, przełożyć odsączoną
kukurydzę z puszki, całość zmiksować. Przecisnąć ząbek czosnku, wycisnąć
sok z limonki, dodać chilli, wędzoną paprykę sypką,cukier, kurkumę oraz
mleczko kokosowe. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z weką,
chrupiącym, świeżym pieczywem lub grzankami.
Bardzo jestem ciekawa smaku tej zupy:-)
ja kiedyś dodawałam jeszcze mięso z kraba z puszki-potwierdzam, pycha!
Ooo, świetny dodatek!
Pyszna , ma piękny kolor:) Lubię takie zupy!
Energetyczny, piękny kolor….fajna zupka na zimę… 🙂
Energetyczny, piękny kolor….fajna zupka na zimę… 🙂
Nie mogę za dużo kukurydzy ze względu na index glikemiczny, tzn. w mojej diecie powinno być jej mniej, ale … ostatnio wyczytałam , ze to naturalny fotoprotektor i ma dożo luteiny i … jem kukurydzę. A z Twojego przepisu na pewno skorzystam. Na zdrowie:)
Nie przepadam za zupami, ale za to uwielbiam kukurydze 🙂
http://www.izabielaa.blogspot.com
jadłam kiedyś podobną i była rzeczywiście pyszna 😀 pozdrawiam ciepło!
Taką zupkę to ja zawsze chętnie zjem, pyszna jest.
ostatnio tylko kremami się zajadam – z kukurydzy do wypróbowania!
pysznościowy !
Super zupa krem 🙂 musi być pyszna 🙂
bardzo lubię zupy kremy, ale kukurydziany jeszcze nie gościł na moim stole. Czas to zmienić:)
Świetna zupka:)