Masz coś słodkiego?
Mam.
Ciasto?
Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia.
Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…?
Składniki:
biszkopt
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa
1,5kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki brązowego cukru
krem budyniowy
2 szklanki mleka
2 łyżki kaszy manny
200g masła
2 szt budyniu śmietankowego
3 łyżki cukru
polewa
100g masła
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
biszkopt: żółtka jajek oddzielamy,białka ubijamy na sztywno, dosypujemy
powoli cukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy
mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą
łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy ok.
30-40 min w 170-180C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki.
masa jabłkowa:jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i
smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość
studzimy.
krem: do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy całość aż
zgęstnieje. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce
budyniu, na samym końcu cukier.
polewa: w rondelku stapiamy masło, wsypujemy kakao, cukier, dodajemy
mleko i wodę. Całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Jeśli polewa nadal
wydaje się rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy.
ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową,
następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem
budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po
tym czasie nakładamy polewę.
/przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html z moimi zmianami/
Renatko, w Twoim wykonaniu to musi smakować pysznie 🙂
Dziękuję, Kasiu;)
a u mnie ostatnio budyniowy smak, połączenie kremu budyniowego z jabłuszkiem i biszkoptem musi być pyszne!
Oj tak!
Łał! wygląda imponująco! musiało być bardzo pracochłonne?
Wcale nie! 😉
Ojojoj toż to prawdziwy raj :))
dzięki;)
fajnie wygląda i prawdziwy domowy smak!
Dokładnie tak!
Wcale się nie dziwię, że dokładeczki szybko wychodzą z blaszki 🙂 Sama też bym się nie oparła:)
Nie warto się opierać takim wypiekom;)
To ja też poproszę od razu większy kawałek!;-) A co tam…;-)
A pewnie!;)
Ja też poproszę kawałek! Jak jeszcze coś zostało…:P
Niestety, już nic…;(
ależ ono musi wspaniale smakować!
Ano musi! 😉
Jak ja lubię takie ciasta, jest i krem i owoce i polewa i pyszny biszkopt 🙂
Czyli wszystko, co dobre!;)
Jakkolwiek by nie piec – to Babcie zawsze robią najlepsze ciasta… Ja nawet nie staram się doścignąć mojej 🙂
Pozdrawiam serdecznie, http://ewakuchennie.blogspot.com/
Masz racje, co babcine, to najlepsze! 😉
Pyyycha!
Po tłustym czwartku mam ciągoty w kierunku odwyku od słodyczy,ale kusisz mnie…
Wygląda elegancko! : )
Bardzo apetyczne ciasto! *.*
A Ty jak zwykle kusisz słodkościami…. i to takimi z babcinych przepisów- te wiadomo, że najlepsze…..:)
Pozdtawiam!
Oczywiście POZDRAWIAM! ( coś mi się zasepleniło…..)
:)))
Uwielbiam szarlotkę z budyniem 🙂 A taki jabłkowy przekładaniec dodatkowo zyskuje na wyglądzie, pycha! 🙂
Jakie piękne kosteczki, równiutkie warstwy, super ciasto.
Dla tych którzy chcą zrobić to ciasto- garść informacji.
1. Ciasto jest dobre, ładnie wyrośnięte, choć za słodkie- zredukuj ilość cukru przynajmniej o 1/4 szklanki. dodaj szczyptę soli do białek przed ubiciem
2. Jabłka- zdecydowanie za dużo na ten przepis- 3 duże jabłka wystarczą.
3. Krem budyniowy- tu najwięcej problemów. Kasza się nie ugotowała razem z budyniem i teraz jest jak piasek w kremie! Jeden budyń ugotowany w szklance wody i 10 dkg masła w zupełności wystarcza. Jeśli chesz mieć kaszę w kremie- podgotuj ją zanim dodasz budyń. Zrobiłam wszystko według przepisu wyszło za dużo- wyrzuciłam i jabłka i krem!!!
Polewa – dodaj odrobinę aromatu rumowego lub arakowego- wedlug tego prepisu wychodzi mdła.
Ogólnie przepis jest tylko średni- odradzam tym, którzy przychodzą tutaj nie po to, żeby się poślinić przed monitorem patrząc na zdjęcie.
Ja nie wiem co tu nie mogło wyjść … ja robiłam tak ,jak w przepisie -z tym,że biszkopt piekłam ze swojego sprawdzonego przepisu i polewe tez robiłam po swojemu ,ale krem robiłam tak jak autorka napisala i wszystko było ok 😉 Krem trzeba cały czas mieszac,wtedy wyjdzie najlepszy ,a nie wstawić i czekac az się zrobi 😉
As a Newbie, I am continuously searching online for articles that can help me. Thank you
Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!
My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
Thank you, I’ve recently been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?
Hey there this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!
Howdy! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks