Jednym ze składników tego deseru jest… uśmiejecie się pewnie, ale to prawda- szarlotka. Tak! Uwielbiam tworzyć i komponować różne zestawy smakowe, więc nie ma się co dziwić, że czasem w moich słodkościach pojawiają się przeróżne składniki (spokojnie- wszystko jadalne!):)
Deser jest słodki, orzeźwiający, a przyrządza się go bardzo szybko. Potem wystarczy tylko schłodzić go w lodówce. Kilka dni wcześniej piekłam szarlotkę, z której ilością przesadziłam, bo wyszła mi jej konkretna blacha. Wykorzystałam ją zatem do mojego deseru. Oczywiście pokruszoną szarlotkę można zastąpić z powodzeniem biszkopcikami, sprawdzą się tutaj także ciasteczka delicje.
Składniki: (na 5 porcji)
4 kiwi
4 łyżeczki cukru pudru
200g gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki sosu karmelowego
100g biszkoptów ( ja pokroiłam na kawałki szarlotkę)
płatki migdałowe
Wykonanie:
Kiwi obrać, zmiksować na mus z 2 łyżeczkami cukru pudru. Do 100g jogurtu dodać sos karmelowy i dokładnie wymieszać. Resztę jogurtu naturalnego wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, czyli 2 łyżeczkami.
Do pucharków ponakładać biszkopciki lub inne ciasteczka. Zalać sosem karmelowo-jogurtowym, następnie wyłożyć mus z kiwi, znowu ciasteczka i na samym wierzchu umieścić polewę jogurtową. Posypać płatkami migdałowymi. Gotowe! Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Takie deserki lubie:),przsliczny masz ten polmisk,zdjecia sa bardzo ladne. Pozdrawiam
Deser wspaniały, podoba mi się. Pięknie zdjęcia i pucharki.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Deser fajnie wygląda i zapewne super smakuje:)
Ja ja ostatnio lubię takie deserki:-))
pyszny deserek! aż ślinka cieknie:)
Pyszny i lekki deserek….i fajny pomysł z tą szarlotką ;))
Pozdrawiam……
No nie?;)
Pycha:) szarlotka dobra rzecz. Ale bym kiwi zjadła!
Tu szarlotka w innej odsłonie!
Bardzo lubię takie desery,pozdrawiam.
Ja także, ściskam;)
szarlotka do deseru? zjadłabym wszystko!!! 😉