na słono24.07.201478812
Wołowina po burgundzku
Smacznego
czytaj przepis

Przepyszne danie mięsne. Można je serwować tradycyjnie, np. z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. 
Po poczęstunku usłyszałam: “To mistrzostwo świata!”
/inspiracja “Francja. Smaki świata.” z moimi wieloma modyfikacjami/ 

Składniki:
marynata: 100ml koniaku, 2 łyżeczki kremu balsamicznego, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki przypraw do wołowiny, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sypkiej, 3 przepołowione ząbki czosnku w łupinkach
bulion: 2 litry wody, plaster boczku, plaster mięsa wołowego,2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera

600g wołowiny
2 marchewki
300g pieczarek
1 cebula
1 por
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage)
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz cayenne
1 łyżka śmietany 18%
Wykonanie:
Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, umieścić w marynacie. Schłodzić przez noc. Ugotować bulion, przestudzić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć chwilkę na dużym ogniu.Dorzucić posiekaną cebulę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pieczarki. Podlać połową przygotowanego bulionu i po kwadransie połową porcji wina. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przecier. Po odparowaniu płynu ponownie podlać bulionem i winem. Dusić do miękkości. Doprawić do smaku, zaostrzyć pieprzem cayenne. Na sam koniec jeszcze odrobina śmietany i danie gotowe!
Smacznego życzę!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Ciasto marchewkowe
inne
Czerwcowe migawki
na słodko
Tarta ze śliwkami
Komentarze

12 responses to “Wołowina po burgundzku”

  1. Ola says:

    od dawna się szykuję, żeby zrobić!

  2. Wołowina przyprawiona, z dobrymi składnikami to "raj dla podniebienia" (jak Twój blog 🙂 Pysznie ją przygotowałaś. Z pewnością zasmakowała niejednemu smakoszowi. Nie dziwię się zachwytom Twoich gości 🙂

  3. Olka says:

    Uwielbiam wołowinę a tak przygotowana to prawdziwie,, raj dla podniebienia,, :)) aż ślinka cieknie 🙂

  4. Karola Smyk says:

    FAJNE!!!

    zapraszam do siebie, jeśli masz ochotę? 😉

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

  5. Marcela says:

    mniam! nigdy nie jadłam takiej a wołowinę KOCHAM!

  6. Marzena says:

    Pychotka:-) Jestem na tak za taką wołowiną:-)

  7. Amber says:

    Cudowny klasyk!
    Chciałabym spróbować…mmmmmmmmmmmmm….

  8. Kasia says:

    To musi być pyszne, nie jadłam dotąd takiej wołowiny 🙂

  9. Back Taste says:

    Uwielbiam wołowine po burgundzku:) doskonały przepis.

  10. takie pyszności to ja poproszę i to od razu dużą porcję 🙂

  11. Jack MacLeod says:

    Hey there! I’ve been reading your weblog for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to tell you keep up the good job!

  12. This is a topic that’s close to my heart… Best wishes! Where are your contact details though?

Leave a Reply

Your email address will not be published.