Kobiety w mojej rodzinie mawiały, że ucierane ciasto z owocami jest najbardziej domowe. Wtedy z kuchni krzyczała prababka:
“Nie słuchaj ich! Najbardziej domowe jest ciasto drożdżowe!”
“Dlaczego” – pytałam?
“Bo ono rodzi się w Twoich rękach…”- odpowiadała.
A kiedy mówiłyśmy jej, że jest ono z tych trudnych, bo nie zawsze się udaje, prababka szybko protestowała i zbijała nasze argumenty.
“Zawsze się uda, jeśli się je po prostu zrobi, zbyt dużo o nim nie myśląc. Wystarczy ciepło.”
Ciepły, lipcowy wieczór. Z okna kuchni widzę wzbijające się w górę samoloty z pobliskich Balic. Dziecko usnęło głęboko, zmęczone upalnym dniem. Zaczyn na ciasto rośnie jak szalony. “Wystarczy ciepło” – słyszę słowa prababki i nie myśląc o moim drożdżowym cieście, po prostu je robię.
A nie od razu nauczyłam. Pierwsze próby z drożdżami kończyły się czasem płaskimi gniotami, wysychającymi już na drugi dzień. Może za dużo o nich myślałam…
Z poniższego przepisu wychodzi naprawdę puszyste, wilgotne, po prostu fantastyczne ciasto drożdżowe.
Składniki:
zaczyn: 20g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych, 1/2 szkl ciepłego mleka, 1/2 szkl mąki, 1/2 łyżeczki cukru
ciasto: 1/2 szkl mleka, 1/2 szkl cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli, 50g roztopionego masła, 2 jajka, 2 i 3/4 szkl mąki pszennej
2 jabłka, 400g śliwek
kruszonka: 50g mąki, 30g cukru pudru, 30g roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
zaczyn: w naczyniu umieścić drożdże, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
kruszonka: masło roztopić, dodać mąkę, cukier i cynamon, całość połączyć,wyrobić palcami
ciasto: w misie umieścić wszystkie składniki na ciasto, dodać zaczyn, wyrobić ciasto mikserem z końcówką z hakiem, ciasto ma być gładkie i elastyczne, misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przepołowione śliwki układać ciasno przekrojoną częścią do góry. Jabłka pokroić w plasterki, układać między śliwkami. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec do “suchego patyczka” ok. 45-50min.
Ciasto jest pyszne!
/inspiracja MojePasje/
Drożdżowe, z kruszonką i owocami….. pyszności, smakowitości 🙂
Pyszne ciacho!! Dla mnie drożdżowe zawsze kojarzy się z domem! Zapraszam z nim do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
co za zbieg okolicznosci! dzisiaj tak samo piekłam placuszek ze śliwkami ale czytając ten przepis to mam ochote jeszcze raz upiec dodając jabłuszka 🙂 musze sie skusic!
Zapraszam do siebie! Za każdą obserwacje odwdzięczam się obserwacją! 🙂
http://gabrielakugla.blogspot.com/
mniam! istna poezja na talerzu! albo i blaszce:) pycha! pozdrawiam ciepło!:)
Świetne, aromatyczne ciasto 🙂
Fantastyczne domowe ciasto! Poprawiło by mi humor w poniedziałkowy poranek 🙂
uch, klasyka smaku – zawsze genialne!
pozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
ulubione ciasto męża, jakby mógl, to co tydzień by zamawiał:) ale ja też nie pogardzę:)
U nas tylko takie się robiło i to najczęściej tak wyrośnięte, że buzie dzieci nie dały rady ugryźć:-) Uwielbiam i kojarzy mi się ze szczęśliwym dzieciństwem:-)
Miałam podobnie – im bardzie chciałam, aby ciasto się udało tym większa klapa na początku hehe:)
Uwielbiam drożdżowe w każdej postaci 🙂
Zgadzam się – nie ma jak drożdżowe. Uwielbia je – i robić, i jeść 🙂
Pyszne 🙂 drożdżowe to zapach rodzinnego domu, babcia robiła najlepsze….
Aż chce się skubnąć kawałeczek.. :)))
wszystko to prawda! drożdżowe ciasto jest najbardziej domowe:)
To ciasto utożsamia dla mnie lato:) wiem że sierpień się zbliża.
Miłego dnia Renula:)
Najcudowniejsze ciasto, po prostu 🙂
latem to najlepsze ciasta a z śliwkami ciasta uwielbiam, kusicielka z Ciebie 🙂
Pyszności <3 Wygląda super! 😀
Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.
This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your site in my social networks!
Witam, jestem słaba z ciast drożdżowych. Stąd moje pytanie: ile mniej więcej czasu to jest do wyrośnięcia? I w przypadku zaczynu i później ciasta.
Zaczyn potrzebuje ok. min w ciepłym miejscu, zaś ciasto ok. 45-55min.