na słono06.08.201489014
Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem
Smacznego
czytaj przepis

To taki prosty obiad, który powstał na szybko. W czasie spaceru zastanawialiśmy się, co dziś będziemy jedli. Może to, a może tamto? Krótka wizyta w sklepie i rzut okiem na kurki w słomianym koszyczku zaowocowały natychmiastowym pomysłem na szybki, smaczny obiad. I jest, proszę!

Składniki:
400g makaronu
200g kurek
1 cebula
2 łyżki masła
1/3 szklanki białego wina
1 żółtko
1 łyżka śmietany + 1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz kolorowy
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Na patelni zeszklić na maśle cebulę, po chwili dodać oczyszczone kawałki grzybów. Smażyć. Dodać wino i odparować. W kubeczku wymieszać żółtko, śmietanę, jogurt, starty ser oraz sól i pieprz. Makaron połączyć na patelni z kurkami, podsmażyć, zdjąć z ognia i połączyć z sosem śmietanowym. Na talerzu danie można posypać pokruszoną fetą, znakomicie sprawdzi się również zwykły twaróg. Gotowe!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz
serniki
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach
na słodko
Karmelowy deser z owocami
Komentarze

14 responses to “Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem”

  1. Ivka says:

    Spontaniczny pomysł na pyszny obiad!

  2. Kasia says:

    Smakowicie i elegancko 🙂

  3. Ola says:

    fajny pomysł na dodanie żółtka do sosu!

  4. Agata Koton says:

    Oj Ty moja rajska dziewczyno, ja bym u Ciebie brzuszka nabrała. Biorę te kluchy i fioletowy torcik z poprzedniego posta… jem je bez opamiętania :)))

  5. Kurki? Oj, bardzo je lubię. Wychodzą z nimi pyszne sosy. Ummm 🙂

  6. Marcela says:

    mniam! właśnie taki lubię…. kurkowy! pycha!

  7. Amber says:

    To pyszne danie Reniu!
    Narobiłaś mi na nie wielkiej ochoty…

  8. Olka says:

    Kurka wodna 😉 ale pyszne kurki:))

  9. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

  10. Ale mi narobiłaś apetytu tym daniem…:-)

  11. I all the time ekailed this wedblog post page to aall myy associates, since if like to read it aafter that my links will too.

  12. well! More exciting content and fantastic

  13. Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back from now on. I want to encourage that you continue your great job, have a nice weekend!

  14. always a large fan of linking to bloggers that I adore but do not get a whole lot of link like from

Leave a Reply

Your email address will not be published.