Bardzo smaczna propozycja na wyjątkowe okazje. Prosty w przygotowaniu, pyszny,
bardzo aromatyczny za sprawą kawy, rumu i truflowego kajmaku. W środku
chrupiąca niespodzianka – warstwa bezowa świetnie komponuje się z
miękkim biszkoptem i kremową masą.
Polecam gorąco!
Składniki:
biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru
do naponczowania: 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu
masa: 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 150g śmietanki kremówki
ponadto: 1/2 puszki kajmaku o smaku trufli,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce do dekoracji
Wykonanie:
biszkopt: białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z
cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki
przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do
tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie
wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min.
krem: mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino.
poncz: do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać
tort: biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich mocno naponczować.
Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko kajmakiem truflowym,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim
krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami.
Ten tort to bomba rozkoszy dla podniebienia. Piękny i kusi mnie swoim wyglądem. Mogę do kawy teraz kawałek? Proszę…..
Częstuj się! 😉
Jak ładnie przystrojony 🙂
Dziękuję!
Cudowny, mniam! 🙂
piękny, elegancki i na bank pyszny!
Same pyszności! I jakie piękne:)
Ale to musi być pyszne. Fajny pomysł z tymi bezikami w środku. Torcik smakowity 🙂
Marzenko, dokładnie tak, beziki świetnie tu współgrały, no i stanowiły warstwę oddzielającą masę 😉
Reniu, może i ja taki zrobię na przyszły rok;-) Moje smaki: kajmak, bezy i kawa:-)
Zachęcam do wyrobu! 😉
Chętnie wpadnę na kawałeczek, przyniosę coś do tego (może jakąś naleweczkę). 🙂
ach te Twoje torty!
masz dar Dziewczyno 🙂
Mistrzyni wypieków!
Piękny torcik 🙂 Pysznie go skomponowałaś!
Fantastyczny!
o mamuniu! co ja tu robię tak późno w nocy! PYCHA!
Wygląda przepysznie
Niespodziewana warstwa bezowa w środku skradłaby nie jedno serce miłośnika bez (szczególnie mojej córki). Tort w sam raz dla młodej damy, piękny i delikatny o ciekawym nieoklepanym smaku 🙂 Pycha
Tort przedstawia się imponująco! 🙂
Obłędnie pyszny i jaki piękny…. mogę kawałeczek…? 🙂
Tort palce lizać, moje smaki.
Doskonały;) jestem fanką wszelkiego rodzaju mas z kawą na bazie serka. Przepyszny:)
Musiał smakować wyśmienicie!!! 🙂
In accordance with my study, from the foreclosure house is provided by a sale, it’s quite with all the borrower to have a remaining unpaid debt within the loan. There are various lenders who make an attempt to have got all fees and liens paid by the next buyer. Alternatively, depending on specified programs, regulations, while stating legislation there may be many loans that are not easily resolved with the exchange of financial loans. Therefore, the duty still falls for the debtor which has received his / her property in foreclosure process. Thank you sharing your notions with this web site.
I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Appreciate it
Substantially, this specific write-up is really this sweetest with this noteworthy matter. My partner and i harmonise using your conclusions and will thirstily anticipate your current newly arriving messages. Stating many thanks won’t try to be satisfactory, for your incredible clearness in your writing. I will straight grab ones rss to keep knowledgeable regarding just about any messages. Amazing work and much achievements in your company dealings! You need to justification my personal bad Uk while it’s not my own primary language.
If some one desires expert view on the topic of blogging and site-building then i propose him/her to pay a visit this webpage, Keep up the nice work.
discussion on the topic of this article at this place at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.| I am sure this paragraph has touched all the internet visitors, its really really fastidious post on building up new blog.| Wow, this piece of writing is good, my younger sister is analyzing these kinds of things, so I am going to inform her.| Saved as a favorite, I love your site!| Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you
It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!