serniki pieczone02.04.201567319
Sernik bakaliowy
Smacznego
czytaj przepis

Mój ostatni wyczyn.
Sernik pełen bakalii, od samego spodu po sam wierzch!
Kremowy, mazisty, słodki. To jeden z tych ciężkich serników, bogaty w składniki i aromaty.
Jakieś pytania?

 

 Składniki:
spód
50g orzechów włoskich
50g migdałów
50g orzechów laskowych
2 łyżki sezamu
2 łyżki rumu
6 łyżek mocnej herbaty
masa serowa
150g masła
1kg twarogu (0,5kg półtłustego i 0,5kg tłustego)
3 łyżki serka mascarpone
2 łyżki śmietanki kremówki
6 jajek
6-7 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
skórka otarta z limonki
150g rodzynek moczonych w rumie
kawałki gorzkiej i białej czekolady
wierzch
4 łyżki konfitury pomarańczowej
kilka orzechów laskowych
migdały blanszowane
orzechy włoskie
suszone morele

Wykonanie:
spód: suche składniki rozdrabniamy w blenderze, wlewamy herbatę i rum, mieszamy i taką masą wylepiamy tortownicę 26cm wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180C przez 10minut.
masa: masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy całe jajka, a następnie po łyżce dwukrotnie zmielonego twarogu. Miksujemy. Następnie czas na mascarpone, śmietankę, esencje i skórki cytrusowe. Na koniec dodajemy kawałki czekolady i odciśnięte z rumu rodzynki. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy. Pieczemy przez 15min w 180-190C, a następnie przez 60-70 minut w 150C. Studzimy w otwartym lekko piekarniku.
wierzch: wierzch smarujemy cieniutką warstwą konfitury, dekorujemy dowolnie z podanych w składnikach bakalii

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 1 – banan, borówka i liczi
na słono
Chleb żytni “ulubiony” Hamelmana
kulinarne podróże
Pałac Cieleśnica
Komentarze

19 responses to “Sernik bakaliowy”

  1. Jest okazały i pięknie udekorowany. To tak akurat na Wielkanoc. Bardzo mi się podoba. Chętnie bym spróbowała. Same pyszności dałaś. Takie jak lubię 🙂

  2. prezentuje się po prostu wspaniale!

  3. megii013 says:

    Apetyczny)))

  4. Ale cudny ten serniczek, pysznie wygląda 🙂

  5. Natalia K says:

    Kolejny serniczek przepysznie wyglądający… wspaniale wyglada i na pewno pycha!
    miłych przygotowań kochana

  6. piękny 🙂 wszamałabym chętnie 😉

    wesołych świąt 🙂

  7. Asia W says:

    jestem pod wrażeniem 🙂

  8. Swój będę piec jurto, a Twój robi wrażenie 🙂

  9. Ola says:

    Fajnie wyglada z ta konfitura na wierzchu!

  10. gin says:

    Ja mam jedno – mogę dostać kawałeczek? 🙂

  11. Anika says:

    Oj, cudownie wygląda! Kusisz strasznie … 🙂

  12. Kasia says:

    Twoje serniki są wyjątkowe, jesteś kopalnią sernikowej wiedzy i inspiracji 🙂

  13. AZgotuj! says:

    Sama nazwa bakalie wyzwala we mnie pozytywne smaki a już sernik z nimi- pycha:)

  14. Fantastic post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Kudos!

  15. James Butler says:

    I have realized some new points from your web page about pcs. Another thing I have always imagined is that computers have become a product that each family must have for most reasons. They provide convenient ways in which to organize homes, pay bills, shop, study, focus on music and in many cases watch tv programs. An innovative technique to complete all of these tasks has been a notebook. These personal computers are mobile ones, small, robust and lightweight.

  16. I every time used to study paragraph in news papers but now as I am a user of web therefore from now I am using net for content, thanks to web.

Leave a Reply

Your email address will not be published.