na słono29.06.20153389
Pieczarkowe risotto z parmezanem i natką pietruszki
Smacznego
czytaj przepis
Pycha obiad!
Nikt nie będzie wybrzydzał, kaprysił przy takim daniu.
Smakuje wszystkim, bo jest bardzo uniwersalne. Może służyć jako dodatek do mięs lub po prostu jako samodzielny posiłek. Smak zawdzięcza podsmażonym pieczarkom z czosnkiem i cebulą, a parmezan z kremówką łagodzą i wzbogacają aromatyczne odczucia smakowe.
Próbujcie! Bo bajecznie proste i dobre!
Składniki: na 4-5 porcji
1,5 szklanki ryżu do risotto
400g pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżki śmietanki kremówki
tarty parmezan
natka pietruszki
sól, pieprz czarny
Wykonanie: na patelni roztopić masło, zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i przekrojone ząbki czosnku, dusić kilka minut. Na osobnej, większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ryż, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, dodać śmietankę, starty parmezan oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Puszyste bułeczki pszenne
inne
Cykl wpisów “Lato herbatą pachnące” – herbata lawenda z szałwią i kwiatem lipy
na słono
Tarta z żółtą cukinią, kolorowymi pomidorami i pastą z awokado, bazylii i mięty na letni obiad
Komentarze

9 responses to “Pieczarkowe risotto z parmezanem i natką pietruszki”

  1. Lubię takie dania z pieczarkami.Pycha;)

  2. Natalia K says:

    Oj kochana, ja uwielbiam takie dania :):):) dogodziłaś mi i to bardzo:)
    posyłam wakacyjne całuski

  3. Mniam mniam uwielbiam ryż z dodatkami ibto bardzo 🙂

  4. Ola says:

    ostatnio bardzo polubilam risotta, muszę kiedyś wypróbować:)

  5. pyszności tu u Ciebie, do wcześniejszego posta – uwielbiam koktajl z banana, pietruszki, szpinaku i kefiru, albo z mleka migdałowego i truskawek 🙂 ale z awokado muszę spróbować i z mango i z ananasem

  6. Magda C. says:

    Pyszne risotto 🙂 Fajne połączenie składników 🙂

  7. Kevin Knox says:

    I’m not positive the place you are getting your info, however good topic. I must spend some time finding out more or figuring out more. Thank you for great information I used to be looking for this information for my mission.

  8. Fantastic blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused .. Any recommendations? Many thanks!

  9. Amanda Ross says:

    You could definitely see your enthusiasm within the work you write.The arena hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe.At all times follow your heart.

Leave a Reply

Your email address will not be published.