Jest w niej łosoś, pyszne kawałki polędwicy z dorsza, pomidory i mozzarella.
Sama zapiekanka jest bardzo aromatyczna. Nic nie jest mdłe za sprawą przypraw.
Jeśli lubicie jarskie dania rybne, to ta propozycja z pewnością Wam posmakuje!
Składniki na 2 duże porcje:
150g łososia
150g polędwicy z dorsza
2 małe ziemniaki
2 pomidory
150g mozzarelli
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz, zioła do ryb, kolendra
oliwa z oliwek
Wykonanie: ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem, kolendrą, ulubionymi ziołami, nacieramy sokiem z limonki, owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 2h.
Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy lekko oliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie na wierzch wykładamy mozzarellę pokrojoną w plastry. Zapiekamy jeszcze ok. 10minut. Gotowe!
Mozzarella to chyba mój najbardziej ulubiony ser, zwłaszcza ciągnący się na pizzy
Bardzo ciekawa zapiekanka. Z pewnością jest pyszna 🙂
Ja się pisze na taką zdrową, smaczną zapiekankę. Moje kubki smakowe się odezwały, kiedy zobaczyłam te zdjęcia…. mniam, mniam 🙂
to jest rodzaj dania, które z największą przyjemnościa bym zjadła:)
Renia, aż mi ślinka pociekła:) Ja ostatnio czasu nie mam na gotowanie, tylko coś na szybko po pracy 🙁 a tu takie rarytaski..
Fajna rybka, super sposób na zdrową wersję zapiekanki 🙂
Mógłbym jeść ją codziennie! 🙂
Przepis sobie zapisuję, bo naprawdę musi być przepyszna!
ściskam cieplutko kochana