Uwielbiam karmić innych. Sprawia mi ogromną radość częstowanie innych, możliwość podzielenia się tym, co właśnie ugotowałam lub upiekłam. Przekonałam się wielokrotnie, że to zbliża ludzi. Wspólne rozmowy przy nakrytym, choćby najmniejszym stole, z dobrym, domowym jedzeniem, to wspaniałe chwile, a poczucie gości, że są dla nas ważni jest niczym ta wisienka na torcie. Też tak macie? A może wolicie być tymi karmionymi?
W risotto rozsmakowałam się zaledwie kilka lat temu. Przyrządzam je, kiedy z jednej strony mam mało czasu na gotowanie, ale z drugiej nie chciałabym, aby przez to danie ucierpiało na jakości i smaku. I wtedy wymyślam nowy typ risotto. Najczęściej królują w nim grzyby z białym winem, ale dziś przedstawiam Wam nieco inny jego charakter. Są w nim kurki i kiełbaska (kabanos) pepperoni. Dla koloru dorzuciłam czerwoną paprykę i zielony groszek. Takie letnie, prawda? Wyszło zaskakująco ciekawe w smaku.
Składniki (na 5 porcji)
150g świeżych kurek
1 cebula
1 czerwona papryka
1 szklanka zielonego groszku
3 kabanosy pepperoni
170-200g ryżu arborio
1 łyżeczka kolendry w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta suszonej bazylii
szczypta suszonego tymianku
sól, pieprz (do smaku)
3/4 szklanki śmietanki kremówki
100g tartego parmezanu
świeża natka pietruszki
oliwa z oliwek
1-2 łyżeczki masła
Wykonanie
Na średniej wielkości patelni roztop masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula lekko się podsmaży, dorzuć oczyszczone kurki i pokrojone drobno kabanosy, smaż kilka minut na dużym ogniu. Dodaj soli i pieprzu dla smaku. Odstaw.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wsyp wcześniej przepłukany wodą i odsączony na sicie ryż arborio, smaż kilka minut, następnie podlej wodą i duś pod przykryciem przez 8-10 minut. Paprykę pokrój na małe kawałki, dorzuć do ryżu razem z groszkiem. Gdy ryż będzie już miękki, dodaj kurki z kiełbaską, dopraw gałką, kolendrą, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dodaj śmietankę kremową oraz 2/3 ilości tartego parmezanu i delikatnie wymieszaj całość. Risotto podawaj posypane tartym parmezanem i posiekaną drobno świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Fajny przepis, bardzo podoba mi się połączenie kurek z pikantną kiełbasą 🙂
Wygląda pysznie a że3 risotto bardzo lubię, chętnie bym takiej wersji spróbowała! 🙂
Uwielbiam risotto !! A ta wersja bardzo mi odpowiada – ta kiełbasa pepperoni musi być fenomenalna 🙂
Skoro danie u jedzących wywołało efekt “wow:, to znaczy, że było smakowite 😉
Mniam, mniam, mniam! Wszystko co uwielbiam 😀 Kocham kurki i risotto, a do tego jeszcze groszek i kiełbaska – niebo dla podniebienia! 😀
Świetne połączenie kurek z wędliną!
Poproszę…
Amber, też byłam zaskoczona efektem 😉
Ciekawy przepis, świetny pomysł na zastosowanie kurek. Blog bardzo mi się podoba, będę zaglądać 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo mi miło 😉 Zapraszam po więcej inspiracji!
Risotto prima sort. 🙂
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already Cheers!
Thanks in favor of sharing such a fastidious thinking, post is pleasant, thats why i have read it fully
This website really has all of the information I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.