na słono03.10.201612951
Chleb żytni na zakwasie
Smacznego
czytaj przepis

dsc_0525

Przeczytałam gdzieś , że pieczenie chleba wciąga. Moje pierwsze kroki z tym doświadczeniem należały do tych z serii “pożal Boże”…Tak, przez chwilę nawet sądziłam, że domowy chleb w moim wykonaniu absolutnie nie jest mi pisany! Efekty moich piekarskich działań nie ani trochę nie przypominały wciągnięcia się w tę chlebową przygodę. A jednak! Gdybym zrezygnowała z ponownych prób upieczenia domowego pieczywa i poddała się po nieudanych, niedopieczonych i niewyrośnietych bochenkach, pewnie dziś nikt z domowników nie przekonałby się, jak smakuje dobry, własnoręcznie przygotowany chleb. Małymi krokami poprawiałam to, co poszło mi nie tak. Zaczęłam od prostego chleba na drożdżach, z płatkami owsianymi. Piekłam go bochenek za bochenkiem. Tak smakował! Przepis dałam znajomym, rodzinie i każdy, kto go wykorzystał, był zadowolony. To dodało mi odwagi i zachęciło do dalszych prób.

Dziś prezentuję Wam mój pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas wyhodowałam sama, a nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania poczestowałam moje koleżanki z pracy. Chleb jest miękki, wilgotny, z chrupiącą skórką. Ma równą strukturę, nie kruszy się, ładnie pozwala się kroić.

Tak! Pieczenie chleba wciąga…Teraz wiem, że mnie wciągnęło już dawno, już wtedy, gdy upiekłam nieudany bochenek…Bo gdyby było inaczej, nie czytalibyście teraz tego pachnącego chlebem wpisu…

Poniżej przepis na chlebuś żytni i zakwas żytni.

dsc_0514

dsc_0513

Składniki

700g mąki żytniej (typ 720 lub 750)

150g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)

30g soli

400g zakwasu żytniego

800ml wody

Wykonanie

Składniki umieszczamy w misie miksera, wode należy dodawać stopniowo w czasie wyrabiania ciasta. Końcówką z hakiem wyrabiamy ciasto tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Łyżką namoczoną w mleku wyrównuję i wygładzam ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia  na ok. 4-5hh. Opcjonalnie można obsypać wierzch mąką żytnią. Wyrośnięty chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C. Po 10-15min zmniejszamy temp do 200C i pieczemy chleb przez 45minut. Ostatnie 20min pieczemy z opcją termoobiegu. Przestudzony chlebek przechowujemy owinięty w ściereczkę lub w chlebaku.

zakwas żytni :

1 dzień:  Do słoika wsypujemy 1 kopiatą łyżkę mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)+75ml wody. Dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy gazą lub małą ściereczką, owijamy gumką recepturką, odstawiamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej..

2 dzień : Zawartość w słoiku tylko mieszamy, niczego nie dodajemy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w to samo miejsce.

3 dzień: Odżywiamy zakwas, dodając 3 łyżki mąki żytniej (typ 2000) + 200ml wody. Całość dokładnie mieszamy. 4 i 5 dnia powtarzamy czynności z dnia 3 w takich samych proporcjach.

6 dzień: Zakwas jest gotowy. Zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.

Aby ponownie uzyskać zakwas, z posiadanego zakwasu należy odłożyć 1 łyżkę do czystego słoika lub innego naczynia i dokarmiać przez 3 następne dni wg 3,4 i 5 dnia wytwarzania zakwasu.

/przepisy pochodzą ze smaczne-zdrowe.blogspot.com/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Pączusie serowe
na słodko
Tarta z jabłkami i sosem czekoladowo-karmelowym
na słodko
Deser morelowo – truskawkowy
Komentarze

One response to “Chleb żytni na zakwasie”

  1. NBA 2K17 MT says:

    were so proud of you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.