Uwielbiam ryby i staram się jeść je kilka razy w tygodniu. Jestem świadoma tego, że bardzo trudno dostać świeży okaz z dobrego, sprawdzonego miejsca. Mimo to ryby powinny gościć na naszych talerzach częściej niż mięso, a tak niestety, nie jest. Od pewnego czasu kupuję polędwicę z dorsza, która bardzo nam smakuje. Dziś jednak w daniu w głównej roli zwykły dorsz w sosie kurkowym z brokułami. Lekkie, smaczne danie, które z pewnością wielu przypadnie do gustu. Siadajcie do stołu, wyciągam talerze!
Składniki (na 2 porcje)
300-400g filetu z dorsza świeżego
200g kurek
1 duża cebula
3 łyżki śmietanki kremowej
sól, pieprz ziołowy
kilka różyczek brokuła
oliwa z oliwek
cukinia do dekoracji
Wykonanie
Filety ryby umyć, osuszyć, z obu stron posolić i posypać grubo pieprzem, najlepiej ziołowym. W rondlu z grubym dnem rozgrzac oliwę, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić lekko, a następnie dodać oczyszczone kurki. Grzyby można pokroić na kawałki, ja jednak podsmażyłam je w całości. Smażyć kilka minut, podlać wodą i dusić pod przykryciem przez 10min. Do kurek dodać umyte, podzielone na mniejsze różyczki brokuła. Zamieszać całość, dusić do miękkości. Gdy brokuły będą miękkie, dodać śmietankę, sól i pieprz.
bardzo ciekawy pomysł na rybkę 🙂
Polecam! 😉
Smakuje naprawdę ciekawie!
Smakowite danie z rybką, pysznie i zdrowo 🙂