To mój pierwszy chleb graham. Z miodem i siemieniem lnianym. Jest przepyszny! Miękki, wilgotny, o równomiernej strukturze. Upiekłam go ze swojego zakwasu żytniego, na który przepis znajdziecie tutaj.
Często słyszę: “Ty jeszcze masz czas na pieczenie chleba? Jak ty to robisz?” Zawsze wtedy odpowiadam, że robię to w moim tzw. “międzyczasie” i puszczam oko do rozmówcy. Bo ci, którzy mnie znają, wiedzą, że jeżeli ja coś chcę zrobić, to zrobię to! Upieczenie domowego chleba sprawia mi niesamowitą przyjemność. To coś więcej niż chleb. A gdy jeszcze dodatkowo słyszę: “To mama zrobiła!”, to czuję się wspaniale! Nie będę się rozpisywać o cudownym zapachu roznoszącym się w domu w trakcie pieczenia, bo to już wiecie. Po prostu go upieczcie!
Jeśli Wasza przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie dopireo się zaczyna, spróbujcie dodać do niego 1 łyżeczkę (płaską) suchych drożdży.
Składniki
200g zakwasu żytniego
400g mąki graham typ 1850
100g mąki żytniej typ 720
400ml wody
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka miodu
Wykonanie
Jaki fajny chlebek, bardzo lubię ciemne pieczywo a jeszcze taki upieczony przez siebie bezcenne
Wygląda bardzo apetycznie! Podziwiam! Ja nie mam talentu do wypiekania chleba, ale może kiedyś… 🙂
Chleb wygląda idealnie ! Jak z piekarni. Wyrośnięty, napowietrzony i kształtny. Cudo 🙂
wygląda wspaniale:)
Piękny chlebuś i zdjęcia, ja się obraziłam na mój zakwas, ostatnio nie wiem czemu pleśnieje 🙁
Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!
Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog. You have some really great posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Cheers!
I favored your idea there, I tell you blogs are so helpful sometimes like looking into people’s private life’s and work.At times this world has too much information to grasp. Every new comment wonderful in its own right.
Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between usability and appearance. I must say you have done a awesome job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Chrome. Excellent Blog!
He is doing everything he can to make the game safer. Everything becomes much easier once you know the basics. For example, if a player is head on with a lineman then he needs to block him.
He is doing everything he can to make the game safer. Everything becomes much easier once you know the basics. For example, if a player is head on with a lineman then he needs to block him.
Czy moźna mąkę graham zastąpić okresową.
Ewo, czy chodziło Ci o mąkę orkiszową?
Możesz, jasne! Jeśli to orkiszowa jasna np typ 700, to można zmniejszyć ilość wody do 350ml, a jeśli orkiszowa razowa, to zostaw jak w przepisie.