zupy06.01.20176331
Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2661-kopia

To bardzo prosta, pełna jarzyn zupa zimowa. Jest tu marchew, pietruszka, seler, cukinia, a w zasadzie sporo cukinii oraz pieczonej żółtej papryki. Dodatek zielonej soczewicy wspaniale zagęszcza zupę, sprawiając, że powstaje pyszny krem. Wszystkie jarzyny podsmażam na oleju kokosowym, aby zyskały na smaku, następnie gotuję i miksuję. Całość wspaniale smakuje z podprażonym słonecznikiem. Spróbujcie, bo to bardzo prosta, gęsta zupa. W sam raz na zimę.

dsc_2686

dsc_2681-kopia

Składniki (na 4 michy)

kostka na zupę

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 duża marchew

1 duża pietruszka

1/4 selera

2 cukinie

2 żółte papryki

2 – 3 łodygi selera naciowego

1 szklanka zielonej soczewicy

1 liść laurowy

2 ziarnka ziele angielskiego

1-2 ziarna jałowca

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

szczypta cząbru i estragonu

garść ziaren słonecznika

2 łyżeczki śmietanki kremowej

Wykonanie

  1. Jarzyny ( marchew, seler, pietruszkę) myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  2. Papryki kroimy na połówki, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą oraz delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 minut w 190C.
  3. W 1l wody z kostką gotujemy pokrojone jarzyny razem z listkiem laurowym, zielem angielskim oraz jałowcem. Po kwadransie dodajemy opłukaną na sicie soczewicę. Mieszamy i nadal gotujemy.
  4. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, a także upieczona paprykę.
  5. Z garnka z zupą usuwamy kostkę, zupę miksujemy na krem.
  6. Dodajemy zioła, gałkę muszkatołową,  sól i pieprz. Zupę zaprawiamy niewielką ilością śmietanki kremowej.
  7. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Posypujemy zupę-krem.
  8. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Ekspresowa wiosna na talerzu
na słono
Zakwas żytni na domowy chleb
inne
Sernikowe popołudnie, czyli autorskie spotkanie w rodzinnym Rzeszowie
Komentarze

One response to “Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą”

  1. Zapowiada się bardzo apetycznie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.