To bardzo prosta, pełna jarzyn zupa zimowa. Jest tu marchew, pietruszka, seler, cukinia, a w zasadzie sporo cukinii oraz pieczonej żółtej papryki. Dodatek zielonej soczewicy wspaniale zagęszcza zupę, sprawiając, że powstaje pyszny krem. Wszystkie jarzyny podsmażam na oleju kokosowym, aby zyskały na smaku, następnie gotuję i miksuję. Całość wspaniale smakuje z podprażonym słonecznikiem. Spróbujcie, bo to bardzo prosta, gęsta zupa. W sam raz na zimę.
Składniki (na 4 michy)
kostka na zupę
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1/4 selera
2 cukinie
2 żółte papryki
2 – 3 łodygi selera naciowego
1 szklanka zielonej soczewicy
1 liść laurowy
2 ziarnka ziele angielskiego
1-2 ziarna jałowca
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
szczypta cząbru i estragonu
garść ziaren słonecznika
2 łyżeczki śmietanki kremowej
Wykonanie
Zapowiada się bardzo apetycznie 🙂