Jeżeli jesteście miłośnikami małych tworów o świątecznych kształtach, to z powodzeniem możecie wykorzystać ten przepis na wielkanocne, przepyszne babeczki. Miękkie, o maślano – pomarańczowym smaku z pewnością ucieszą podniebienia gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Piekę je co rok, dodając do nich wciąż nowe dodatki lub smaki. W tych dominuje aromat pomarańczy, lukier też jest przyrządzony na bazie soku pomarańczowego.
Niech Wam będzie pomarańczowo, a przede wszystkim pysznie w tę Wielkanoc!
Chciałabym złożyć moim Czytelnikom życzenia zdrowej i wiosennej Wielkanocy!
Składniki na 10 sztuk
170g mąki
150g masła
100g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel esencji waniliowej
kilka kropel soku z pomarańczy
otarta skórka z 1/4 pomarańczy
lukier
2 łyżeczki soku z pomarańczy + 1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy. Następnie przesiewamy mąkę, proszek oraz sodę. Krótko miksujemy.
2. Ciasto przekładamy do papilotek/ foremek, napełniając je do 3/4. Pieczemy w 180C przez 25 min do „suchego patyczka”.
3.Przygotowujemy lukier, ucierając cukier z sokiem z pomarańczy. Lukrujemy babeczki.
4. Smacznego!
Takie one słodziutkie, że grzechem byłoby ich nie zrobić 😉 Po świętach spróbuję 🙂
Buziaki Reniu! 🙂
Małe urocze maleństwa:)
Dziękuję Ci!
Jakie ślicznotki! 😀
super
Widzę, że mamy takie same foremki 🙂 Są świetne, a babeczki pieczone w nich wyglądają uroczo i smakują rewelacyjnie 🙂 Podkradam Ci jedna babeczkę 😉
Tak, też mi sie podoba ich wygląd.
Taki typowo wielkanocny! 🙂