na słono15.07.201738993
Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem
Smacznego
czytaj przepis

 

 

Przyznaję się bez bicia. To moje ulubione danie. Gdy mam mało czasu na gotowanie albo nie mam go wcale… Gdy muszę szybko podjąć niespodziewanych gości…Gdy w zasadzie sama nie wiem, co chcę zjeść…Gdy, gdy, gdy… Potrawa jest niesamowicie prosta i pyszna! Pesto przygotowuję samodzielnie, więc tylko ono pochłania mi czas. Pesto świetnie współgra z każdym prawie rodzajem makaronu, najchętniej jednak mieszam je z penne, tagliatelle lub świderkami. Pamiętam, że pierwszych gości po przeprowadzce do Krakowa podjęłam właśnie tym daniem i żałowałam wtedy, że nie zrobiłam go więcej, gdyż kilka osób życzyło sobie taka michę na bis!  Polecam, jeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników!

Składniki

200 g ulubionego makaronu

tarty parmezan

pesto

2 garście świeżej bazylii

garść świeżego szpinaku (opcjonalnie)

2 ząbki czosnku

5 – 6 orzechów nerkowca

2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek

kilka kropel soku z cytryny

sól, pieprz

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na pesto umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką pastę.
  2. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Makaron przełożyc na półmisek, posypać tartym parmezanem.
  4. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki
Rozmowa w Chillizet “Wszystko o sernikach”
na słodko
Creme brulee z nutką amaretto i o mojej drugiej książce
serniki pieczone
Sernik orzechowo-krówkowy z kremem z orzeszków ziemnych (ulepszony przepis)
Komentarze

3 responses to “Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem”

  1. Urszula says:

    Uwielbiam ! świetna letnia propozycja na obiad 🙂

  2. Uwielbiam takie jedzenie 🙂 Pycha!

  3. Marcelina says:

    Uwielbiam bazyliowe pesto! Ostatnio często gości u mnie w kuchni. Tym bardziej, że jak nie mam dużo czasu lub nie chce mi się długo siedzieć w kuchni pesto z makaronem rządzi

Leave a Reply

Your email address will not be published.