Przedstawiam Wam deser, który miałam okazję przygotować pod okiem fachowca – cukiernika, w czasie kursu cukierniczego, w którym wzięłam udział w Krakowie. Przygotowany mus należało odpowiednio zaserwować i ozdobić. Mus przygotowaliśmy w cukierniczych, okrągłych foremkach z pomocą taśmy rantowej do utrzymania odpowiedniego kształtu deseru. Wybór talerza, ozdób, owocowych dekoracji był według naszej inwencji twórczej.
Składniki ( na 6 – 8 sztuk)
okrągłe biszkopty
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
200 g białej dobrej czekolady
gładka pulpa z 1/2 mango
1,5 łyżeczki oleju winogronowego
dekoracja
owoce / pokruszone orzechy, migdały, herbatniki owsiane / pulpa z mango / czekoladowy kleks
Wykonanie
- Czekoladę stapiamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej olej i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Mango obieramy ze skórki, blendujemy na gładką masę.
- Śmietankę przekładamy do misy miksera. Ubijamy.
- Do ubitej śmietany przekładamy stopioną czekoladę. Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
- Nastepnie dodajemy pulpę z mango. Całość mieszamy.
- Przygotowujemy foremki na mus. Najlepsze są do tego małe, okrągłe foremki rantowe. Wtedy nasz deser ma elegancki kształt. Jeżeli nie posiadamy takich foremek, mus można z powodzeniem przygotować w ładnych pucharkach. Ja podam wykonanie w foremkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie.
- Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami.
- Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka.
- Tak przygotowane musy umieszczamy w lodówce na ok. 10 – 15 min. Po tym czasie pozbawiamy desery rantów. Zostają one w samej folii. Schładzamy przez kilka godzin.
- Mus serwujemy na dużym talerzu, dekorując owocami, pokruszonymi orzechami, migdałami lub nawet owsianymi ciasteczkami.mym końcu polewamy deser odrobiną pulpy z mango.
- Jako dekorację możemy przygotować czekoladową ozdobę. Kilka kostek gorzkiej czekolady stapiamy w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżeczki nabieramy trochę stopionej czekolady i rysujemy dowolne kształty na papierze do pieczenia. Papier umieszczamy w zamrażalniku na kilkanaście minut. Czekoladowy wzór sam powinien odchodzic od papieru. Taką ozdobę umieszczamy na wierzchu deserowego musu.
- Smacznego!
Wygląda obłędnie :D.
Dziękuję! 🙂