Chyba prościej się nie da… Obiad z minimum składników. Dla jednych to będą łazanki, dla drugich makaronowa zapiekanka. Choć łazanki kojarzą się częściej z dodatkiem kwaśnej kapusty, to danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek lub kiełbasę. Taka zapiekanka wymaga dobrego przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu?
Składniki
2/3 opakowania makaronu łazanek
1/3 główki słodkiej kapusty
80 g masła
1 duża cebula
opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby
sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania)
Wykonanie
- Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przecedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do garnka.
- Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do makaronu.
- Na patelni stapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor.
- Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z makaronem, dodajemy sól (dałam ok. 1 łyżeczki), sporo czarnego pieprzu (lubię jego smak w daniach z kapustą oraz mielony kminek.
- Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (spód i boki), przekładamy makaron, wyrównujemy, uklepując łyżką.
- Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 30-35 min, ostatnie 10 minut piekłam z funkcja “grill”, aby zapiekanka przyrumieniła się lekko.
- Podajemy na ciepło.
- Smacznego!
Proste i cudownie smaczne, no bo jak nie kochać połączenia kapusty z kiełbasą? ;))
Prawda?
Proste to i takie dobre 🙂
Świetny pomysł!