serniki pieczone14.11.20175557
Serniczki dyniowe z cynamonem i sosem śliwkowym
Smacznego
czytaj przepis

Dzień dobry! Skoro zajrzałaś, zajrzałeś do mnie, to znaczy, że smak dyni doleciał aż do Ciebie 🙂 Tej jesieni zostałam absolutnie niezaprzeczalną fanką dyniowych deserów. Moje serniki aż kipią od dyniowego smaku! Łączę je z chałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis 🙂

Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek

1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki i upieczona (potrzeba ok. 200-250 g  miąższu po upieczeniu)

500 g twarogu tłustego

1/2 łyżeczki cynamonu

2 duże jajka

1 niepełna szklanka cukru (najlepiej dosłodzić wg własnego uznania)

odrobina otartej skórki z pomarańczy

80-100 g herbatników czekoladowych rozdrobnionych i połączonych z 40 g roztopionego masła

sos śliwkowy

2-3 śliwki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  1. Dynię pokroiłam na kawałki i upiekłam w nagrzanym do 190C piekarniku do miękkości. Po upieczeniu usunęłam pestki oraz skórkę. Miąższ dyniowy przełożyłam do osobnej miseczki do przestudzenia.
  2. Rozdrobniłam w blenderze czekoladowe herbatniki i wymieszałam je z roztopionym masłem.
  3. Dno  małych kokilek żaroodpornych wyłożyłam masą herbatnikową. Uklepałam spód i wstawiłam do lodówki na 30 min do schłodzenia.
  4. Twaróg zmieliłam dwukrotnie. Przełożyłam do misy miksera, dodałam mus z dyni, wbiłam jajka, wsypałam cukier i miksowałam przez chwilę.
  5. Następnie do masy serowej dodałam cynamon oraz otartą skórkę z pomarańczy.
  6. Masą serową wypełniłam naczynka prawie po brzegi.
  7. Kokilki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i w tej temperaturze piekłam je przez 10 minut.
  8. Następnie zmniejszyłam temp do 150 C i serniczki piekły się w niej przez ok. 30 minut.
  9. Serniczki studziłam w uchylonym piekarniku.
  10. W małym rondelku umieściłam pokrojone i pozbawione pestek śliwki. Zasypałam je cukrem trzcinowym i dusiłam z kilkoma kroplami wody. Gdy puściły sok, dodałam cynamonu i jeszcze gotowałam chwilę na wolnym ogniu.
  11. Gotowy sos przecedziłam, aby pozbyć sie skórek.
  12. Schłodzone serniczki nalezy polać ciepłym sosem.
  13. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Ciasto rabarbarowe z kruszonką
zupy
Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym
kulinarne podróże
“Mamo, tato, jest mi z wami tak dobrze!”…czyli piękna niedziela w Lanckoronie – post mniej kulinarny
Komentarze

7 responses to “Serniczki dyniowe z cynamonem i sosem śliwkowym”

  1. iza says:

    jakie fajne 😉 i pysznie wyglądają

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 😉

  2. Olka says:

    Pyszniutkie maleństwa pozdrawiam

  3. mlodakk says:

    U Ciebie to zawsze coś pysznego:)

  4. Teresa says:

    A po co w takim razie dynia ?? Zostaje w miseczce do wystudzenia i co potem?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Pani Tereso!
      Moje niedopatrzenie w opisie wykonania 🙁 Oczywiście, dynia idzie do miksowania ze zmielonym twarogiem.
      Już poprawka naniesiona.
      Dziękuję za zauważenie braku.
      Pozdrawiam 🙂

  5. Mniam…muszą być pyszne!

Leave a Reply

Your email address will not be published.