Ten sernik został przygotowany na specjalne życzenie Tomka Słodkiego – dziennikarza, który zaprosił mnie do swojego programu w telewizji SłodkiLive. Przeglądając moją książkę z przepisami na serniki, ubolewał, że nie mógłby spróbować takich pyszności, ponieważ zrezygnował ze spożywania jajek. W krótkiej rozmowie już po nagraniu pierwszego programu zapytał, czy mogłabym na potrzeby drugiego odcinka upiec sernik bez jajek. Śmiało przyjęłam wyzwanie, a że do tej pory nie piekłam tego typu serników, z przyjemnością zaczęłam układać przepis i proporcje składników mojego wypieku.
12 grudnia 2017r. ten pomarańczowy sernik jaglany razem ze mną był bohaterem programu o kobiecych biznesach na kanale SłodkiLive. Tomek poczęstował się na antenie kawałkiem serowca, wcześniej duże kawałki “zaklepali” sobie kamerzyści i chłopcy z obsługi.
Sernik ma smak pomarańczowy dzięki temu, że dodana do niego kasza jaglana gotowała się razem ze skórką pomarańczową. Słodki spód to daktyle, orzechy nerkowca, migdały i wiórka kokosowe. Sernik jest treściwy, raczej nie należy do tych lekkich, kasza jaglana w ogóle nie jest wyczuwalna.
Całą rozmowę w programie Tomka Słodkiego możecie obejrzeć tutaj: KOBIETA ZE SŁODKĄ PASJĄ
A co nam będzie potrzebne?
Składniki (na tortownicę 18cm)
masa
400 g zmielonego twarogu półtłustego
1,5 szklanki kaszy jaglanej
6 – 7 łyżek syropu klonowego
1/2 laski wanilii (ziarenka)
250 g mleczka kokosowego
skórka z 1/2 pomarańczy
spód
50 g suszonych daktyli
3 łyżki orzechów nerkowca
3 łyżki migdałów
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki wiórków kokosowych
wierzch
posiekane migdały i orzechy nerkowca
1,5 łyżki konfitury morelowej
Wykonanie
Mmm, wygląda jak marzenie 🙂
Bardzo lubię smak pomarańczy w słodkościach. Serniczek wygląda obłędnie pysznie 🙂
Dzień dobry! Jeśli chciałabym zrobić w formie mini – serniczków (foremki wielkości jak na babeczki) to jak zmodyfikować czas pieczenia? Pozdrawiam!
Tak, trzeba bedzie obserwować konsystencję masy 🙂