Jeszcze nie ostygł, a już stał się hitem! Kremowy, rozpływający się w ustach sernik na słono. Wymyśliłam wersję indyjską, z chili, ciecierzycą, czosnkiem i curry. Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Krojone na talerzyki kawałki, ozdobione jedynie gałązkami świeżego majeranku i posypane delikatnie curry zniknęły w okamgnieniu.

Jak zrodził się pomysł? Banalnie. Zastanawiałam się nad tygodniowym menu i na myśl przyszedł mi mój pasztet z ciecierzycą i soczewicą. Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie!


Składniki
spód
2 garści świeżego szpinaku
garść bułki tartej
1,5 łyżeczki oleju kokosowego
masa serowa
800 g twarogu półtłustego (zmielonego)
2 jajka
100g ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz
szczypta kminu rzymskiego
szczypta imbiru
1 łyżeczka curry
kilka kropel soku z cytryny
szczypta chili
Wykonanie
- Ciecierzycę przepłucz na sicie, a następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż przestygnie. Ciecierzycę przełóż do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek.
- Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość.
- Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno.
- Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku.
- Do miksowanej masy dodaj pastę z ciecierzycy, curry, kmin rzymski i chili. Miksuj do połączenia się składników.
- Masę przełóż na szpinakowy spód.
- Tortownicę umieść w rozgrzanym do 200C piekarniku. Piecz sernik w tej temperaturze ok. 15 min, następnie zmniejsz do 150C i w niej dopiekaj przez 45-55 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu.
- Upieczony sernik trzymaj w uchylonym piekarniku.
- Udekoruj dowolnie, ale polecam świeży majeranek.
- Ciesz się z bliskimi smakiem tego niezwykle oryginalnego sernika na Waszych podniebieniach!

A jaka polewa by pasowała do tego przepisu?
Myślę, że jakaś wytrawna, np. śmietankowa z sypka papryką słodką/ostrą? 🙂